Datoria față de Gazprom a urcat la 6,44 miliarde USD, iar tranzitul de gaze s-a redus cu 45%

shadow
Marţi, 03.09.2019 06:36   5017
În prima jumătate a acestui an veniturile întreprinderii Moldovagaz de la tranzitul de gaze s-au diminuat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut cu peste 45%, până la 15,32 milioane de dolari, arată date publicate de gigantul rus Gazprom.

O scădere atât de abruptă a veniturilor de la tranzitul de gaze are o explicație simplă: s-a diminuat abrupt volumul de gaze ce este transportat de Gazprom prin conductele ce trec pe teritoriul Republicii Moldova spre statele din Balcani.

Moldova poate rămâne fără tranzit

În acealași timp există riscul ca de la 1 ianuarie 2020, ca acest tranzit să fie redus și mai tare, ba chiar sistat, dacă companiile Naftogaz și Gazprom nu vor ajunge la înțelegere privind tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei.

Despre tranzitul de gaze au discutat chiar ieri la Moscova la sediul Gazprom, președintele Igor Dodon și ministrul Economiei Vadim Brînzan cu administrația gigantului rus în frunte cu Alexei Miller.

De altfel dspre acest risc se vorbește de mai mult timp, iar unele state precum Bulgaria, care la fel depinde 90% de gazul rusesc, ar fi fost avertizate deja despre sistarea livrărilor prin Ucraina, începând cu 1 ianuarie 2020.

Advertisement

Aceasta va semnifica pierderea unei surse importante de venit pentru Moldovatransgaz, companie ce asigură transportul de gaze.

Datorii de 6,44 miliarde de dolari și risc de default

O situația extrem de gravă se menține și la capitolul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, care pe 30 iunie 2019 au constituit 6,44 miliarde de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mult decât la finele anului trecut.

În raportul de audit al situațiilor financiare al Gazprom aceste datorii sunt calficate ca pierderi preconizate din creditare și care potrivit standardelor internaționale IFRS semnfică și posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată.

Menționăm că mai mult de 90% din aceste datorii sunt ale regiunii separatiste, care nu plătește gazele naturale deja de 12 ani.

Cât despre veniturile Gazprom de livrarea de gaze către Moldovagaz apoi acestea s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu circa 30%: de la 199,6 milioane de dolari în 6 luni ale anului 2018 la 259,08 milioane de dolari în 6 luni ale acestui an. 

Această creștere se explică și prin majorarea cu peste 25% a prețului de import al gazelor de la 1 ianuarie 2019.

Anterior președintele Igor Dodon a anunțat că de la 1 septembrie 2019 Gazprom ar putea reduce prețul la metanul livrat în Moldova.Oportunitati