Petrom vrea să cumpere o rețea de benzinării fondată de un fost primar de Chișinău

shadow
Luni, 02.09.2019 19:38   3435
Consiliul Concurenței din România analizează tranzacția prin care OMV Petrom Marketing SRL preia stațiile de distribuție carburanți deținute de compania Art Petrol SRL, sub brandul Art, potrivit unui comunicat de presă.

Art Petrol SRL a fost fondată de Vladimir Dobrea, fost lider comunist în epoca sovietică și primar al Chișinăului în perioada 1989-1990, dar acum firma ar este controlată printr-o companie olandeză de oligarhul rus Rishat Safin, ce s-a stabilit în Elveția.

Potrivit Consiliului Cincurenței din România, OMV Petrom Marketing (parte a gigantului austriac OMV) opera, la sfârșitul anului 2018, o rețea de 794 de stații de distribuție pe piața regională a carburanților, sub două mărci, OMV și Petrom, acoperind România (564 de stații), Republica Moldova, Bulgaria și Serbia și oferind o gamă completă de produse și servicii. De asemenea, OMV Petrom Marketing activează și pe segmentul vânzărilor cu ridicata de produse petroliere, deservind o gamă largă de clienți industriali.

În schimb Art Petrol SRL deține doar opt stații de distribuție localizate în București și în județele Ilfov, Ialomița, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu și Argeș, deși anterior a anunțat planuri ambițioase.

Advertisement

Compania a avut anul trecut afaceri de circa 13 milioane euro și pierderi de peste un milion de euro. De altfel de la fondare în 2012 compania nu a raportat profit în niciun an.

Citiți și:

Oligarh rus acuzat că exploata moldoveni în Elveția

Familia Safin, din care face parte Rishat Safin, este unul dintre fondatorii gigantului petrolier rus Lukoil. Publicația britanică The Telegraph scrie că, până în 2002, Rishat Safin a fost prim vice-președinte al Lukoil și președinte al Lukoil Europe Holdings, subsidiara europeană a companiei.

Rishat Safin a fost implicat în 2016 și într-un scandal referitor la exploatarea de persoane și sclavagism, inclusiv o familie de moldoveni într-o vilă de lux pe care miliardarul o deține în Geneva, Elveția.

Familia Safin, prin avocatul său a negat toate acuzațiile și a anunțat că împotriva lor nu a fost depusă nici o acțiune legală. Cu toate acestea, angajatorul le-a propus foștilor lucrători plata unei compensații unice.

De notat că Rishat Safin deține afaceri în Elveția, Rusia și România. Totodată rudele sale, Ralif și Murat Safin au deținut în anii 2002-2008 mai multe fabrici de zahăr în Moldova, pe care le-au vândut după ce au ajuns înglodate în datorii.

Revista Bilan estima averea acestuia la 200-300 de milioane de franci, iar vila din Geneva la circa 20 milioane de franci. Oportunitati