Un nou șef la Moldovagaz

shadow
Luni, 02.09.2019 12:25   2231
Prin Hotărârea Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz Președinte al Consiliului de Administrație al companiei a fost desemnat Vadim Ceban, care a preluat funcția din 2 septembrie 2019, potrivit unui comunicat al companiie.

Astfel se termină o perioada de circa un an și jumătate, când cea mai mare companie din Moldova a activat fără președinte.

"În această perioadă dificilă, noua conducere a SA Moldovagaz trebuie să elaboreze propuneri eficiente de soluționare a problemelor acumulate, aferent complexului de gaze al Republicii Moldova", a declarat îm momentul prezentării colectivului, ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan.

La rândul său, noul șef de la Moldovagaz Vadim Ceban a dat asigurări, că "în activitatea sa, va întreprinde toate eforturile necesare pentru a asigura adoptarea de către acționarii majoritari a soluțiilor coordonate, aferent problemelor-cheie în activitatea întreprinderii".

"Principala problemă la ziua de azi, care necesită soluționare neîntârziată, este asigurarea neîntreruptă a livrărilor de gaze naturale către consumatorii republicii", a declarat Ceban.

Advertisement

Până la numire, din 2005 până în 2019, Vadim Ceban a deținut mai multe funcții de conducere în structurile de stat, precum și în companii private, inclusiv 2006-2009 - director al Direcției generale politici structurale și investiții din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului; 2009-2010 - Director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică; 2010-2013 - șef al Direcției generale securitate energetică și eficiență energetică din cadrul Ministerului Economiei; 2014-2015 - Director general al SA Cariera Micăuți și în perioada 2015-2019 - prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

Amintim că funcția de președinte al Moldovagaz a fost vacantă din mai 2018, după ce fostul șef Vasile Botnari (o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc) a fost promovat în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate.

El a reușit să se mențină la conducerea Moldovagaz doar un an și două luni, unde a ajuns acolo după fuga peste hotare a fostului președinte al Moldovagaz, Alexandru Gusev, care oficial a exercitat funcția de manager la Moldovagaz din august 2007.

Moldovagaz este o întreprindere mixtă moldo-rusă, în care gigantul rus Gazprom deține 50%, Guvernul Republicii Moldova, 35,33% - Guvernul Republicii Moldova, 13,44% - administrația de la Tiraspol (de facto Gazprom), iar restul de 1,23% - mici acționari.

Oportunitati