Veşti proaste pentru miliardarul Anatol Stati. KPMG a retras 18 rapoarte de audit

shadow
Luni, 02.09.2019 06:45   7002
Printr-o scrisoare din 21 august 2019, compania KPMG Audit LLC (KPMG) a notificat Republica Kazahstan precum că a retras 18 rapoarte de audit care acoperă trei ani de situații financiare emise de companii controlate de Anatolie Stati şi famialia sa, spunând că „nu trebuie să se bazeze pe rapoartele de audit emise de KPMG Audit LLC.” Ascom şi Anatol Stati nu au comentat deocamdată informaţiile.

"KPMG a întreprins această acțiune extraordinară după ce a examinat dovezi care arată că există date greșite în situațiile financiare ale Stati, că aceste erori se datorau unor informaţii false prezentate în mod conștient de către Stati firmei KPMG și că Stati s-au bazat pe rapoartele de audit KPMG, situațiile financiare falsificate și alte informații false și frauduloase, pentru a obține Premiul Arbitral ECT din decembrie 2013 împotriva Republicii Kazahstan, în sumă de circa 500 milioane USD", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei din Kazahstan.

Totodată se mai afirmă că KPMG a declarat că a luat această decizie după ce „a efectuat o evaluare detaliată și independentă, care a inclus, dar nu s-a limitat la, materialele” furnizate de Kazahstan.

Advertisement

KPMG a mai informat că, în conformitate cu Standardele internaționale de audit, a încercat să coopereze cu Stati în această privință, dar că acesta nu a răspuns. În sfârșit, KPMG a declarat că la informat pe Stati despre „concluziile sale și a solicitat ca [Stati] să ia toate măsurile necesare pentru a preveni folosirea ulterioară sau viitoare a rapoartelor de audit [KPMG]”.

Materialul revizuit de KPMG a inclus dovezi care arată că Stati au umflat costurile presupusei sale investiții în Kazahstan cu sute de milioane de dolari, prin tranzacții nesigure divizate.

Materialul a inclus, de asemenea, mărturii despuse sub jurământ de Artur Lungu, fost director financiar al lui Stati, obținute de Kazahstan în aprilie 2019, în care acesta ar fi mărturisit că Stati a făcut o serie de declarații false pentru KPMG în legătură cu auditul situațiilor financiare și că aceste situații financiare conţineau date greșite. 

Artur Lungu locuiește acum în SUA și lucrează pentru Amni International Petroleum Development Company din Nigeria.

Ministerul Justiţiei mai anunţă că Republica Kazahstan a luat măsuri pentru a informa autoritățile competente cu privire la acțiunile și concluziile KPMG.

Astfel pe 22 august 2019,  scrisoarea KPMG și materialele suplimentare au fost depuse la instanța olandeză în care Anatol Stati şi părţile solicită executarea deciziei instanţei de arbitraj din Suedia, prin care Kazahstanul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 500 milioane de dolari, pentru că în 2010 a naţionalizat activele grupului Ascom şi subsidiarelor sale.

O audiere în instanţele olandeze era programată pentru 27 august 2019.

Nici Ascom şi nici Anatol Stati nu au comentat deocamdată informaţiile difuzate de autorităţile kazahe.Oportunitati