Lupta pentru accesul la informația de interes public în scopuri jurnalistice s-a terminat cu blocaj

shadow
Luni, 02.09.2019 07:51   2216
De câteva săptămâni se întâmplă lucruri curioase, ba chiar suspecte cu accesul la bazele date de interes public utilizate în scopuri jurnalistice.

Mai întâi mass-media, ca de altfel şi orice alte persoane juridice care era abonate de ani de zile la baza de date a persoanelor juridice CIS.WebInfo, administrată anterior de Camera Înregistrării de Stat, a fost anunţată de Agenţia Servicii Publice că serviciul informațional de căutare WebInfo urmează a fi retras din exploatare începând cu 10 iulie 2019.

Nici cu plată şi nici pe gratis

În loc urmează a fi folosit SIC Acces-Web, care cică este mai eficient.

În consecinţă ASP a reziliat unilateral contractele şi a sugerat clienţilor semnarea de noi contracte. Problema este că noul contract impus de ASP conţine obligaţia de a fi operator de date cu caracter personal.

Aceasta pare straniu în condiţiile în care până acum extrasele gratuite sau contra plată obţinute online de la ASP sau fosta Cameră a Înregistrării de Stat nu conţineau date cu caracter personal.

În consecinţă o parte a presei care nu era şi nu este operator de date cu caracter personal, nu mai are acces la aceste date. 

Mai mult! De câteva zile a fost suspendat şi accesul la informaţia gratuită din Registrul de stat al persoanelor juridice, de unde puteai obţine un extras gratuit cu denumirea firmei, codul fiscal, numele fondatorilor cu cotele lor şi numele administratorului.

Advertisement

Reprezentanţii ASP ne-au explicat că aceasta este ca urmare a suspendării complete a serviciului WebInfo. Totodată ei ne-au recomandat să folosim site-ul idno.md, care se bazează pe date guvernamentale deschise, sau să descărcăm informaţiile în excel de pe date.gov.md. 

Acestea le ştim şi noi, doar că acolo nu este indicat de exemplu ce cota are o persoană sau alta în capitalul unei companii.

În plus informaţia se actualizează o dată pe lună, dar la unele companii au loc schimbări şi de 2-3 ori pe lună, cum s-a întâmplat în perioada iunie-iulie 2019.

De asemenea de la accesul la Registrul de stat al persoanelor juridice au fost tăiaţi şi străinii şi toţi cei care se află peste hotare sau care utilizează VPN. Asta cică pentru a proteja de la o eventuală spargere a sistemului informaţional.

Sabotajul de la ASP

Să te cruceşti nu alta. Toate acestea se întâmplă în timp ce în state precum Slovacia accesul e gratuit şi ai acces de oriunde, în Marea Britanie e gratuit şi ai acces de oriunde, în Rusia e gratuit şi ai acces de oriunde. Doar în Moldova totul este altfel, iar funcţionarii preferă să complice lucrurile.

În consecinţă, chiar dacă Guvernul actual s-a angajat să asigure accesul la informaţia de interes public în scopuri jurnalistice prin diminuarea/excluderea taxelor la serviciile prestate de Agenția Servicii Publice, deocamdată rezultă că această instituţie publică practic sabotează aceste planuri ale guvernului şi a blocat accesul la anumite informaţii.

Sperăm că aceasta nu s-a făcut în mod intenţionat, pentru a bloca documentarea şi realizarea de investigaţii jurnalistice.Oportunitati