Lupta pentru accesul la informația de interes public în scopuri jurnalistice s-a terminat cu blocaj

shadow
Luni, 02.09.2019 07:51   3866
De câteva săptămâni se întâmplă lucruri curioase, ba chiar suspecte cu accesul la bazele date de interes public utilizate în scopuri jurnalistice.

Mai întâi mass-media, ca de altfel și orice alte persoane juridice care era abonate de ani de zile la baza de date a persoanelor juridice CIS.WebInfo, administrată anterior de Camera Înregistrării de Stat, a fost anunțată de Agenția Servicii Publice că serviciul informațional de căutare WebInfo urmează a fi retras din exploatare începând cu 10 iulie 2019.

Nici cu plată și nici pe gratis

În loc urmează a fi folosit SIC Acces-Web, care cică este mai eficient.

În consecință ASP a reziliat unilateral contractele și a sugerat clienților semnarea de noi contracte. Problema este că noul contract impus de ASP conține obligația de a fi operator de date cu caracter personal.

Aceasta pare straniu în condițiile în care până acum extrasele gratuite sau contra plată obținute online de la ASP sau fosta Cameră a Înregistrării de Stat nu conțineau date cu caracter personal.

În consecință o parte a presei care nu era și nu este operator de date cu caracter personal, nu mai are acces la aceste date. 

Mai mult! De câteva zile a fost suspendat și accesul la informația gratuită din Registrul de stat al persoanelor juridice, de unde puteai obține un extras gratuit cu denumirea firmei, codul fiscal, numele fondatorilor cu cotele lor și numele administratorului.

Advertisement

Reprezentanții ASP ne-au explicat că aceasta este ca urmare a suspendării complete a serviciului WebInfo. Totodată ei ne-au recomandat să folosim site-ul idno.md, care se bazează pe date guvernamentale deschise, sau să descărcăm informațiile în excel de pe date.gov.md. 

Acestea le știm și noi, doar că acolo nu este indicat de exemplu ce cota are o persoană sau alta în capitalul unei companii.

În plus informația se actualizează o dată pe lună, dar la unele companii au loc schimbări și de 2-3 ori pe lună, cum s-a întâmplat în perioada iunie-iulie 2019.

De asemenea de la accesul la Registrul de stat al persoanelor juridice au fost tăiați și străinii și toți cei care se află peste hotare sau care utilizează VPN. Asta cică pentru a proteja de la o eventuală spargere a sistemului informațional.

Sabotajul de la ASP

Să te crucești nu alta. Toate acestea se întâmplă în timp ce în state precum Slovacia accesul e gratuit și ai acces de oriunde, în Marea Britanie e gratuit și ai acces de oriunde, în Rusia e gratuit și ai acces de oriunde. Doar în Moldova totul este altfel, iar funcționarii preferă să complice lucrurile.

În consecință, chiar dacă Guvernul actual s-a angajat să asigure accesul la informația de interes public în scopuri jurnalistice prin diminuarea/excluderea taxelor la serviciile prestate de Agenția Servicii Publice, deocamdată rezultă că această instituție publică practic sabotează aceste planuri ale guvernului și a blocat accesul la anumite informații.

Sperăm că aceasta nu s-a făcut în mod intenționat, pentru a bloca documentarea și realizarea de investigații jurnalistice.Oportunitati