Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 26 – 31 august 2019 [SONDAJ]

shadow
Duminică, 01.09.2019 06:35   1009
Preluarea controlul asupra principalului port aerian al Republicii Moldova de către miliardarul Rothschild continuă să întindă nervii autorităților, care promit că vor întoarce aeroportul în proprietatea statului. Cum guvernul va pune la respect un baron, dacă n-a putut face mare treabă în privința magazinelor duty-free ale plebeului Șor?

NR Investments Ltd, offshore-ul din Guensey deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild, a anunțat finalizarea procesului de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului internațional Chișinău. Filiera prin care a apărut aristocratul este Cipru.

***

Guvernul anunță într-un comunicat de presă că nu a fost informat despre intenția baronului, adică tranzacția a prins noua putere pe nepregătite. Autoritățile dau asigurări că vor merge până la capăt pentru a rezilia contractul cu aristocratul britanic.

***

Ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan a anunțat o serie de măsuri pentru clarificarea situației create în jurul contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Despre ce este vorba aflați aici

***

Anunțul offshore-ului NR Investments Ltd privind achiziția firmei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deține 95% din capitalul Avia Invest SRL, a provocat o serie de reacții negative și acuzații la adresa guvernului Maia Sandu în legătură cu soarta Aeroportului Internațional Chișinău. Citiți aici o cronologie a celor mai importante evenimente în epopeea din jurul gării aeriene principale a Moldovei, analizate de autorul nostru. 

***

Banca Națională a amendat un operator de servicii plăți electronice pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică. Aflați aici despre ce sumă este vorba.

***

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a calculat și prezentat pentru consultări publice calculele tarifelor fixe/prețurilor plafon pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.

Advertisement

Ce prețuri vor putea stabili investitorii în instalații fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice, biogaz și biomasă aflați din acest material.

***

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului continuă a estimat recolta de struguri de pe podgoriile Republicii Moldova la aproape 700.00 de tone, inclusiv 140.000 de tone de soiuri pentru masă. Au fost calculate și prețurile de orientare pentru producători

***

Un răspuns la întrebarea de ce au crescut prețurile la unele medicamente l-a oferit Agenția Medicamentului. Cauza este admiterea unor erori în lista medicamentelor. Cum a fost posibil așa ceva

***

Președintele Igor Dodon a reacționat bolnăvicios la măsurile fiscale ale partenerului de coaliție, premierul Maia Sandu, însă ultima afirmă că șeful statului ”a spus DA înțelegerilor cu FMI”. 

***

Cel mai mare producător de energie termică și electrică în Republica Moldova a finalizat prima jumătate a acestui an cu un profit net de 252,7 milioane lei, care este cu circa 53,7% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, Termoelectrica are datorii istorice de miliarde față de furnizorii săi. 

***

Compania Dräxlmaier a deschis o nouă fabrică pe 25 august 2019, în subzona Cahul din cadrul Zonei Economice Libere Bălți. Investitorul afirmă că aceasta este cea mai modernă fabrică a gigantului german de automotive. 

***

În perioada 2012-2018 circa 100 de nave sub pavilion moldovenesc au ajuns la metal vechi în Turcia, Pakistan sau India, arată datele culese de Mold-Street.com, iar cele care încă se mai țin pe apă prezintă riscuri de poluare și pun în pericol navigarea maritimă. 

***

Doar 39 de milioane de lei au fost încasați din operațiuni de recuperare a banilor furați din cele trei bănci comerciale, iar valoarea pretențiilor se ridică la 34 de miliarde de lei. Câți bani sunt recuperați, în medie, pe zi, aflați din acest articol. 

***

Schimbare de situație - magazinele duty-free, amplasate la intrarea în Republica Moldova și cele care deservesc corpul diplomatic, vor beneficia în continuare de unele facilități fiscale. E vorba în special de magazinele deținute de companii controlate de familia lui Ilan Șor. Aflați din acest articol până când vor fi valabile aceste facilități. 

***

Cât de mult ajută remitențele la prosperarea economiei din patrie? Despre asta meditează analistul publicației Financial Times, citat de Mold-Street.com. În acest an cei 270 de milioane de migranți din întreaga lume vor trimite acasă în total circa 689 miliarde de dolari SUA. 

***

Statistica oficială arată că salariile moldovenilor au crescut în trimestrul doi al anului curent, cu aproape 15% în medie, iar cele mai mari creșteri au avut loc în domeniile artei și agrementului. Detalii în acest articol

***

Datele oficiale mai arată că investițiile în active imobilizate îb prima jumătate a anului curent au crescut cu aproape 27%, însă cele mai multe mijloace – peste 64% - sunt bani proprii. Investițiile din credite au constituit doar 10%. Oportunitati