O nouă componență a Comisiei de monitorizare a contractului de concesionare a Aeroportului

shadow
Sâmbătă, 31.08.2019 10:20   1365
Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat o serie de măsuri pentru clarificarea situației create în jurul contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Vadim Brînzan, Ministrul Economiei, a declarat că instituția a efectuat deja analize interne a proceselor de constituire și derulare a proiectului și a raportat și a pus la dispoziția Consiliului Suprem de Securitate, a Comisiei Parlamentare de Anchetă și a Procuraturii, toată informația relevantă cerută și a răspuns prompt la toate solicitările.

În plus Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat Autorității Aeronautice Civile să se expună în detalii pe marginea unor aspecte tehnice de executare a atribuțiilor pe care le are, atât Autoritatea, cât și compania Avia Invest, lucruri care au fost reglementate de Guvern, după semnarea contractului de concesiune.

"Vrem să aflăm și vom afla cum s-au executat aceste atribuții și în interesul cui" a precizat Vadim Brînzan.

Totodată de pe 29 august 2019, Comisia de monitorizare a contractului de concesionare, din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii are o nouă componență.

"Această Comisie va dispune efectuarea de urgență a unui audit independent în raport cu investițiile realizate la Aeroport și va controla veridicitatea, forma și valoarea lor în raport cu planul investițional.

Advertisement

La fel, vom verifica lucrările de așa-zisa “modernizare”, efectuate la Aeroport, cu noul director al Inspecției în Construcții", a afirmat ministrul.

Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii va propune crearea Comisiei Naționale de Investigare a Investițiilor Strategice, cum există în multe țări europene și în Statele Unite ale Americii, care va avea mandatul direct de a investiga și bloca irevocabil tranzacții cu caracter dubios care atentează la securitatea națională.

Vadim Brînzan a mai anunțat că va înainta Parlamentului o inițiativă legislativă "care prevede declararea sub răspundere penală a ultimului beneficiar efectiv".

"Vreau să înțelegeți, că din păcate, încă mai avem instituții slabe și vulnerabile, distruse ani de zile, cu interese de grup, cărora li s-a permis să crească și să influențeze fiecare proces politic, economic și social", a declarat oficialul.

Mai adăugăm că ministrul Vadim Brînzan a afirmat că nu a negociat și nici nu s-a consultat cu reprezentanții offshorului NR Investments Limited, care a preluat controlul companiei cipriote ce deține 95% din acțiunile Avia Invest SRL, compania ce a concesionat aeroportului

„Pe data de 19 august, împreună cu doamna prim-ministru Maia Sandu am avut o întâlnire cu reprezentantul NR Investments Limited. Am fost informați de reprezentantul companiei, că NR Investments a semnat un contract de cumpărare directă a 95% din acțiunile Avia Invest. Doar am fost informați despre intenție și semnarea contractului”, se arată în comunicatul MEI cu referire la ministrul Vadim Brînzan.

„Deși posibilitatea de a ceda cotele în capitalul Avia Invest a fost blocată de Procuratura Generală, NR Investments Ltd a încheiat tranzacția prin achiziția directă a companiei cipriote Komaksavia Airport Invest Ltd (deținătoare a 95% din Avia Invest)”, precizează MEI.Oportunitati