O capitulare clasică! Al optulea default din istoria Argentinei

shadow
Sâmbătă, 31.08.2019 09:17   903
Argentina a intrat pentru a opta oară în incapacitate de plată a datoriilor de peste 100 de miliarde de dolari, potrivit agenției de rating financiar Standard&Poor, care a redus ratingul statului la nivelul de CCC-.

Conform criteriilor agenției de rating Standard & Poor acest nivel semnifică default.

Anunțul  Standard&Poor a venit după ce oficialii de la Buenos Aires au anunțat miercuri că intenționează să amâne cu până la șase luni plata unor titluri de stat pe termen lung, în valoare de 7 miliarde de dolari, în timp ce guvernul face mari eforturi de a impune o „reprofilare voluntară” a datoriei de 50 de miliarde de dolari, deținută în mare parte de investitorii străini.

Investitorii se tem de venirea la putere a stângii

Guvernul argentinian a mai anunțat că întârzie rambursarea a 44 miliarde de dolari, bani împrumutați de stat de la Fondul Monetar Internațional.

Această criză a apărut după ce guvernul Mauricio Macri a eșuat în a vinde obligațiuni pe termen scurt, guvernul rămânând fără banii necesari pentru rambursările ulterioare.

Advertisement

Numai în acest an, Argentina ar trebui să ramburseze aproape 30 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Atât moneda cât și prețul obligațiunilor argentiniene a scăzut odată cu posibila înfrângere în alegerile prezidențiale din 28 octombrie 2019 a lui Mauricio Macri, care a reușit să creeze relații stabile cu investitorii străini.

Investitorii din Argentina se tem că întoarcerea stângii la putere ar putea impune o nouă eră a intervenției guvernamentale grele în a treia cea mai mare economie din America Latină. De asemenea, se tem că planul de extindere a plăților nu va împiedica o criză financiară mai gravă în continuare.

Este o capitulare clasică!

Odată cu analiza S&P, moneda argentinaină s-a depreciat și mai puternic, iar un dolar costa deja 59 de pesos, în timp ce 20 de zile în urmă ceva mai mult de 45 de pesos.

Joi și vineri, Banca centrală a Argentinei a vândut în total peste 600 milioane de dolari, destinate stabilizării valutei naționale.

„Ceea ce a declanșat mizeria din această săptămână a fost faptul că investitorii locali și-au pierdut încrederea în guvern”, a declarat Roger Horn, director executiv și senior strateg de piață emergentă la SMBC Nikko Securities America din New York.

„Oamenii vând tot ce pot pentru că vor să reducă expunerea la Argentina. Aceștia au luat deja pierderi, nu văd o cale de urmat care să le refacă, așa că reduc expunerea. Este o capitulare clasică!”, a concluzionat expertul citat de Reuters.Oportunitati