O nouă licitație. Vestmoldtransgaz mai caută companii ce ar construi conducta Ungheni-Chișinău

shadow
Miercuri, 11.09.2019 09:01   2826
La un an de zile de la anunțarea primelor licitații pentru efectuarea lucrărilor de construcție la conducta de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău mai continuă procedurile de licitare.

Astfel chiar pe 10 septembrie 2019, Vestmoldtransgaz SRL, care este o subsidiară a companiei Transgaz din România, a anunțat că licitația pentru lotul 6 "Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin- distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici - SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani - Sistem distribuție Chișinău", a fost anulată. 

Costul lucrărilor a crescut cu 14 milioane lei

Valoarea estimată a contractului era de 68,2 milioane lei din care cheltuieli diverse și neprevăzute de 6,23 milioane lei. Anterior costul lucrărilor era  estimat la 54 milioane lei.

Citiți și:

Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

Vestmoldtransgaz nu precizează clar motivele anulării licitaţiei, dar invocă prevederile Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, adoptat în anul 2017 de ANRE.

Totodată întreprinderea menţionează că va anunţa în curând un nou concurs.

Advertisement

Curios este că pe 25 aprilie 2019, Vestmoldtransgaz a anunţat că a semnat contractul pentru acest lot şi că aceste lucrări vor fi efectuate de companiile Serigo Decor SRL din Moldova, Indprodcom SRL și Rominsta SRL din România.

De ce ele nu au început lucrările până acum, administraţia Vestmoldtransgaz nu precizează.

Şapte loturi și un preț de 1,35 miliarde lei

Amintim că primul anunț de achiziții a fost făcut de vestmoldtransgaz încă pe 14 septembrie 2018 și de atunci deja de câteva ori Vestmoldtransgaz (cumpărată de Eurotransgaz, subsidiara Transgaz din România) a organizat şi desfăşurat mai multe proceduri de achiziție. 

Mai mult! la finele lunii aprilie 2019 compania a anunţat că au fost desfăşurate licitaţiile la toate cele 7 loturi şi au şi fost desemnate şi companiile câştigătoare. Cu toate acestea lucrările bat pasul pe loc.

Menţionăm că procedura de achiziție are denumirea „Lucrări privind execuția conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău (7 loturi)”.

Lucrările ce vor fi executate sunt amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, traversând raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și Chișinău, având în componență următoarele obiecte de investiții: 
- Conductă transport gaze naturale DN600, presiune 55 bar, cu o lungime totală de 110 kilometri; 
- Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora; 
- Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin- distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani- Sistem distribuție Chișinău; 
- Complex administrativ Ghidighici.

Valoare totală a lucrărilor este de aproape 1,35 miliarde de lei (circa 70 de milioane de euro), fără TVA. Cel mai scump este lotul 5 ce prevede "execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora", estimate la circa 340 milioane lei.Oportunitati