Facilități fiscale până în anul 2022 pentru magazinele duty-free ale lui Ilan Șor

shadow
Sâmbătă, 31.08.2019 08:16   7440
Magazinele duty-free, amplasate la intrarea în Republica Moldova și cele care deservesc corpul diplomatic, vor beneficia în continuare de unele facilități fiscale. E vorba în special de magazinele deținute de companii controlate de familia lui Ilan Șor.

UPDATE 10.50. Deputatul Sergiu Litvinenco, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a venit cu o precizare în care spune că magazinele duty-free vor beneficia de facilităţi fiscale pentru mărfuri accizabile, precum alcoolul sau tutunul, doar până pe 1 ianuarie 2020. Totodată el a spus că Parlamentul se va întruni într-o şedinţă specială săptămâna viitoare pentru a adopta acest amendament.

Așa a decis Guvernul Maia Sandu pe 30 august 2019, deși anterior a adoptat o hotărâre care prevedea că magazinele duty-free nu vor mai putea beneficia de aceste facilități fiscale începând cu 1 septembrie 2019. 

Până la expirarea termenului de valabilitate al licenței 

Potrivit unui aviz pozitiv dat de către Guvern la amendament suplimentar la un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative examinat pe 14 august, de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului, magazinele duty-free vor putea activa "până la expirarea termenului de valabilitate al licenței de activitate, fără drept de prelungire".

"Agenții economici care dețin licența pentru activitatea magazinelor duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și pentru activitatea magazinului duty-free pentru deservirea corpului diplomatic, al cărei termen de valabilitate nu expiră pînă la data de 1 ianuarie 2020, vor continua să beneficieze pînă la expirarea termenului de valabilitate al licenței de activitate, fără drept de prelungire, pentru mărfurile nesupuse accizelor, de facilitățile fiscale și vamale acordate pentru magazinele duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova”, prevede amendamentul. 

Aminitim că trei săptămâni în urmă acelaşi Guvern a adoptat amendamente la un proiect de lege, propuse de Ministerul Finanțelor, în care susţinea că "menținerea regimului fiscal actual aplicat magazinelor duty-free dezavantajează climatul investițional și economic al Republicii Moldova, precum și subminează normele din art.126 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că statul trebuie să asigure protecția concurenței loiale".

Advertisement

Guvernul va rata venituri de 140 milioane lei

Potrivit estimărilor autorităţilor, anual ca urmare a activităţii acestor magazine, sunt ratate venituri de 140 milioane lei la bugetul de stat, iar activitatea acestor magazine stimulează concurența neloială.

De altfel un grup de deputaţi ai Blocului ACUM au promis şi au promovat un proiect de lege care prevedea iniţial că aceste magazine la intrarea în Repoublica Moldova nu vor mai beneficia de facilități fiscale la țigări și alcool de la 1 august 2019.

Licența pentru activitatea magazinelor duty-free, inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic are un termen de valabilitate de 5 ani. În consecinţă magazinele duty-free gestionate acum de compania DFM SRL vor mai putea activa încă trei ani, adică până pe 22 decembrie 2022, când expiră termenul de valabilitate al licenţei.

Aminitim că la mijlocul lunii iunie 2019, Ilan Şor și familia sa au vândut afacerea duty free din Moldova. cel puţin aceasta arată documentele. 

Astfel firma DFM SRL, care în prezent este cel mai mare operator duty-free din Moldova și-a schimbat proprietarul și în loc de Ilona Șor, mama vitregă a controversatului politician și afacerist, are acum trei asociați: Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) și Andriy Minayev din Germania (40%). Administrator este Andriy Minayev. 

Potrivit unor surse din cadrul procuraturii, schimbarea proprietarilor a fost una formală, iar magazinele în continuare sunt gestionate de familia lui Ilan Şor.Oportunitati