Cum nu a intervenit nici-un Guvern când s-au schimbat proprietarii Avia Invest

shadow
Vineri, 30.08.2019 08:50   3040
Anunțul offshorului NR Investments Ltd privind achiziția firmei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deține 95% din capitalul Avia Invest SRL a provocat o serie de reacții negative și acuzații la adresa guvernului Maia Sandu precum că ar fi vândut Aeroportul Internațional Chișinău.

Fostul premier Ion Sturza, chiar a cerut demisia Ministrului Economiei și Infrastructuri, sugerând că acesta este principalul vinovat de cele întâmplate. „Ca cetățean a acestui stat, cer imperativ demisia ministrului Vadim Brînzan”, a scris Sturza pe Facebook.

Un sechestru ce nu putea opri tranzacția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat în schimb că activele Avia Invest SRL, care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, nu puteau fi vândute, întrucât compania se află sub sechestru.

„Din câte cunosc, la moment este pus sechestru. Modificări în capitalul social nu puteau fi efectuate”, a declarat procurorul general interimar, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor. El a dat asigurări că autoritățile au „întreprins toate acțiunile necesare” pentru a nu fi efectuate modificări în capitalul social al Avia Invest.

Pe de altă parte deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba susține într-o postare pe Facebook că niciun sechestru din Moldova nu ar fi oprit o asemenea tranzacție.

"Așa lucrează jurisdicțiile și așa lucrează businessul internațional. Cei ce s-au avântat în declarații populiste chiar îi rog să ne mai spună câte ceva la subiect", afirmă parlamentarul.

Ceea ce s-a întâmplat de fapt nu constituie însă ceva extraordinar. De fapt da este ceva extraordinar, doar pentru că pentru prima dată se anunță și se discută public despre aceste modificări în structura de proprietate.

Or, timp de șase ani din momentul când pe 30 august 2013, Guvernul a semnat cu Avia Invest SRL contractul de Parteneriat Public-Privat (concesiune) a Aeroportului Internațional Chișinău, proprietarii firmei s-au schimbat de câteva ori și de fiecare dată autoritățile aflau post-factum.

Mai mult! Aceste schimbări nu au constituit niciun pretext pentru ca Guvernele să iasă cu careva explicații. Nu a ieșit nici Iurie Leancă, nici Chiril Gaburici și nici Pavel Filip.

Cum s-au schimbat proprietarii în decurs de 6 ani

2 august 2013. Era fondată Avia Invest SRL, cotele părți fiind împărțite în mod egal de Aeroportul Habarovsk SA și Kolomensky Zavod SA din Rusia. Compania avea un capital de 5.400 de lei, astfel încât nu corespundea cerințelor impuse de concursul de concesiune a aeroportului, potrivit căruia firma concesionară trebuia să aibă un capital de 5 milioane de euro.

28 august 2013. Fondatorii decid să majoreze capitalul Avia Invest până la 85.107.400 milioane lei (5 milioane de euro la cursul de atunci). Garanția bancară a fost emisă de Unibank, una din cele trei bănci implicate în frauda bancară. În 2015, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) punea la îndoială contribuția fondatorilor la capitalul Avia Invest. „Una din versiuni este că aceste mijloace financiare provin din banii sustrași din băncile problematice gestionate de către Ilan Şor”, se arată într-o notă informativă a CNA.

30 august 2013 (ziua semnării contractului de concesiune): La Avia Invest intervine o nouă schimbare. Unul dintre fondatori, Kolomensky Zavod, își vinde cota de 50% din acțiuni.

Advertisement

Noul proprietar este TB Team Management LLP din Marea Britanie, care avea doi fondatori din zone off-shore: Valtara AVV, din Aruba, și Dylox United Ltd, din Insulele Virgine Britanice (BVI).

Dar, modificarea structurii de proprietate a Avia Invest nu a fost înregistrată imediat și la Camera Înregistrării de Stat. Procedura s-a făcut abia peste aproape jumătate de an. Mai exact, pe 17 februarie 2014.

19 februarie 2014. La doar două zile de la înregistrarea modificărilor făcute pe 30 august 2013, la Camera Înregistrării de Stat, a avut loc o nouă tranzacție cu capitalul Avia Invest, la care au participat ambii fondatori: TB Team Management LLP și Aeroportul Habarovsk. După această tranzacție Aeroportul Habarovsk a rămas cu o cotă de doar 5% din capitalul Avia Invest, iar restul de 95% a ajuns la Komaksavia OOO din Moscova. Ultima a fost fondată la începutul anului 2014 de Habarovski Aeroport, cu o contribuție de 1% din capital, și de UK Komaks OOO – cu 99%. Fondatorul unic al UK Komaks era Konstantin Basiuk, fost colaborator al KGB-ului sovietic.

Prin urmare, pe 6 septembrie 2013, când fostul viceministru al Economie Tudor Copaci, susținea, într-o conferință de presă, că în spatele Avia Invest se află două mari companii din Rusia, cu capacitate financiară, lucrurile stăteau cu totul diferit. Kolomensky Zavod nu mai era fondator.

Tot Copaci, fiind deja șef al Agenției Proprietății Publice, declara în toamna 2016, pentru RISE Moldova ”că nu este nicio obligație ca firma concesionară să prezinte informații despre schimbarea fondatorilor.

Şi controlorii de la Curtea de Conturi au stabilit în urma unui audit în 2016, că modificarea fondatorilor întreprinderii concesionale, prin înregistrarea unui fondator majoritar (95%), s-a făcut fără informarea partenerului public, fără însă a da o calificare a acestui lucru.

Septembrie 2016. Komaksavia OOO din Moscova, care deținea 95% din capitalul Avia Invest, și-a vândut cota firmei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru. Înființată pe 19 august 2016, compania cipriotă avea un singur fondator: pe Modris Karklinsh, un moscovit de 62 de ani.
Director al Komaksavia Airport Invest Ltd, era numit bulgarul Tenev Marin Mihov, care are conexiuni cu omul de afaceri moldovean Vladimir Russu, implicat în tranzacția cu Casa Albă a lui Vlad Plahotniuc. Cei doi mai apar la începutul anului 2017 ca asociați la firma Euro Partners Consulting SRL din Moldova.

16 mai 2018: Se schimbă proprietarul în acte al Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru. Locul lui Modris Karklinsh este luat de Tenev Marin Mihov. În schimb Modris Karklinsh devine administrator și secretar al firmei cipriote.

Şi în septembrie 2016, și în mai 2018, nici Guvernul Pavel Filip și nici Agenția Proprietății Publice nu au reacționat în nici-un fel la acest modificări.

29 august 2019: Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru este preluată de offshorul companiei NR Investments Ltd din insula Guernsey.

Alte contracte, aceeași situație

Menționăm că o dovadă a faptului că autoritățile statului nu cunosc întotdeauna ce se întâmplă în astfel de parteneriate publice private sau concesiuni sunt și alte contracte de acest fel, lista cărora este pe pagina WEB a Agenției Proprietății Publice.

De exemplu BB-Dializa SRL, companie ce implementează din anul 2014 proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă existente și de creare de centre noi, și-a schimbat de câteva ori proprietarii. De exemplu încă din august 2017, în loc de o companie germană are ca unic asociat pe BB-Hamodialyse Limited din Cipru, interesele căreia sunt reprezentate de avocatul Igor Popa, care l-a apărat pe ex-premierul Vlad Filat.

Faptul că cei de la Guvern nu cunosc despre aceste modificări este confirmat de raportul pentru 2018 al APP, care scrie în continuare că partener privat este consorțiul BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania.

Şi încă ceva. La finele anului trecut Guvernul Filip a adoptat o hotărâre prin care a extins de la 12 ani la 25 de ani perioada proiectului de PPP în domeniul serviciilor de dializă, oferindu-i partenerului privat și drepturi exclusive în domeniu.

Un alt caz este PPP "Construcția de locuințe și obiective social-culturale pe terenul din strada N. Testimițeanu, nr.3, mun. Chișinău”, semnat în noiembrie 2016 de fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru cu firma Energotehcomplet SRL din Chișinău, care avea un capital de 5.400 de lei și un singur fondator, Natalia Cioinac, despre care nu se cunoștea multe.

Peste câteva luni, Energotehcomplet SRL a ajuns sub controlul afaceriștilor Alexandr Rogovoi și Boris Shvartsman, care dețin mai multe companii implicate în proiecte imobiliare și au fost implicați în mai multe tranzacții. Au figurat și ca fondatori ai companiei Remington SRL, acționar al Moldindconbank până nu demult.

Statul trebuie să își apere interesele

În concluzie putem spune că dacă precedentele guverne și-au permis să ignore astfel de situații, pentru că frecvent cei care se aflau acolo sau controlau din spate aveau interese, apoi actualul guvern ar trebui să fie mai tranșant și să ofere explicații concludente acestor situații juridice.

În acest sens este evident că statul nostru trebuie să își protejeze interesele, dar nu cu decizii abuzive, care pot duce la procese în instanțele de arbitraj internațional sau la CEDO.

Cât despre noul investitor potrivit deputatului Alaiba, dacă vrea relații echilibrate cu statul, "va trebui să fie constructiv și corect, lucru care nu puteai să-l aștepți de la precedenții ”investitori” ascunși prin offshore-uri".

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati