Baronul Rothschild a preluat controlul Aeroportului. A intrat prin Cipru

shadow
Joi, 29.08.2019 11:45   3128
NR Investments Ltd, un offshore din Guensey, deținut de baronul britanic Nathaniel Rothschild a anunțat într-o declarație finalizarea procesului de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului internațional Chișinău.

Astfel aceasta a preluat pe 28 august 2019 controlul asupra Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deținea 95% din acțiunile Avia Invest SRL.

„Ne angajăm să fim complet transparenți în administrarea Aeroportului Internațional Chișinău și să contribuim la realizarea potențialului său maxim, aducând investiții suplimentare pentru sporirea traficului și îmbunătățirea experienței atât pentru companiile aeriene cât și pentru pasagerii”, se arată într-un comunicat de presă.

Nathaniel Rothschild susține că NR Investments este „un partener financiar puternic și va contribui cu o bogată experiență în domeniu în beneficiul aeroportului”.

Un acord de achiziționare a cotei de 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a fost ratificat între reprezentanții Avia Invest și beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, pe 19 august.

Advertisement

A doua zi însă procuratura ar fi pus sechestru pe proprietățile Avia Invest SRL, motiv pentru care nimeni nu poate să preia contractul de concesiune, declara șefa Executivului de la Chișinău, Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ce s-a întâmplat ulterior nu este clar. Menționăm că datele din registrele oficiale arată că Avia Invest SRL este deținută în continuare de Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95% și Habarovski Aeroport, cu 5% din capitalul social.

Datele din Cipru arată că până pe 29 august 2019 la Komaksavia Airport Invest Ltd nu au fost înregistrate modificări din noiembrie 2018.

Avia Invest a fost creată în august 2013 cu câteva zile înainte de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău pentru 49 de ani. Conform condițiilor contractului, compania este obligată să investească în dezvoltarea aeroportului 244,2 milionare de euro și să aloce 1% din veniturile sale în bugetul Republicii Moldova.

De atunci în structura de proprietate au avut loc mai multe schimbări, dar niciodată autoritățile nu au intervenit, chiar dacă ar fi putut. Cine este însă beneficiarul final al acestui proiect nu se știe cu exactitate.Oportunitati