Unde-i miliardul? 49 de dosare penale, pretenții de 34 miliarde și doar 39 de milioane lei încasați

shadow
Joi, 29.08.2019 10:20   3063
În trimestrul doi al acestui an cele trei bănci implicate în furtul miliardului au încasat doar 39 milioane lei, arată un raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Astfel valoarea sumelor încasate a scăzut de peste 13,5 ori, comparativ cu primul trimestru al acestui an și de aproape trei ori față de perioada respectivă a anului trecut.

Aceasta are o explicație simplă: în ultimul trimestru al anului 2018 au fost vândute pachetele de circa 41% de acțiuni de la Moldova Agroindbank cu circa 450 milioane lei, iar în primul trimestru al acestui an pachetul de 63,89% de acțiuni de la Moldindonbank, care anterior ar fi aparținut unor companii și persoane afiliate lui Veaceslav Platon. 

430.000 de lei pe zi

Potrivit BNM, din data retragerii licențelor (16.10.2015) Băncii de Economii (BEM), Unibank și Băncii Sociale și până pe 30 iunie 2019, cele trei instituții financiare au încasat suma de 2,285 miliarde lei.

Citiți și:

Unde-i miliardul? Procuratura spune că a identificat beneficiarii majoritari ai fraudei bancare

Datele BNM relevă că procesul de recuperare a banilor și de rambursare a creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,12 miliarde lei, a încetinit semnificativ la ceva mai mult de 430.000 lei pe zi, în condițiile în care în trimestrul I al acestui an viteza a fost de 5,9 milioane lei.

Astfel soldul creditelor de urgență nerambursate de cele trei bănci constituia 11,8 miliarde lei pe 30 iunie 2019, din care pe seama Băncii de Economii - 7,92 miliarde, Băncii Sociale - 2,06 miliarde și Unibank - 1,83 miliarde lei.

Advertisement

Banca Națională susține că lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri legale aferente recuperării creditelor.

"Astfel, lichidatorii colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM", potrivit autorității bancare..

49 dosare penale în valoare de 34 miliarde lei

Datele BNM relevă că în prezent în instanțele de judecată (una dintre cele trei bănci are calitatea de reclamant) sunt pe rol 108 de acțiuni privind recuperarea a 4,58 miliarde lei din frauda bancară. 

Totodată 246 de debitori aflați în proces de insolvabilitate au de restituit peste 4,32 miliarde de lei (suma validată care urmează a fi restituită).

În același timp în gestiunea organelor de urmărire penală se află 49 de dosare penale cu pretenții în valoare de 34,04 miliarde lei (practic la același nivel cu anul trecut). 

Nu este clar cum au calculat procurorii și au ajuns la această sumă uriașă, dar teoretic dacă datornicii ar avea bani și active disponibile și dacă instanța acceptă pretențiile celor trei bănci, apoi "miliardul furat" e ca și rambursat și chiar mai rămân bani pentru alte nevoi.

BNM preciza anterior că "numărul și valoarea dosarelor penale au fost grupate, fiind raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații".

De exemplu există deja 494 de titluri executorii aflate la executare, în valoare de 7,73 miliarde lei (circa 23% din valoarea pretențiilor).

De la debitori nu mai este ce recupera

Circa 88% din valoarea acestora sunt ale Băncii Socială, care deja la finele anului 2017 dispunea de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL Caritas Group și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei.

Practica arată însă că de la debitori nu prea ai ce recupera. Astfel în trimestrul II al anului 2019 au fost executate parțial sau total 102 de titluri executori, iar suma încasată a fost de doar 4,6 milioane lei.

Pe parcursul trimestrului II 2019, de către lichidatorii celor trei bănci, în scopul comercializării activelor aflate în proprietatea băncii și a bunurilor preluate în posesie, au fost desfășurate și 27 licitații, în cadrul cărora au fost vândute 28 de active în valoare de 24,56 milioane lei.

Despre cât de "rapid" se vând aceste active vorbește faptul că pentru vânzarea unei încăperi de 270 metri pătrați de pe bulevardul Ştefan cel Mare 6 din Chișinău a fost nevoie de 29 de licitații, iar pentru a unor clădiri de 10.000 metri pătrați cu teren de 20 hectare din Lipcani - 52 de licitații.

De altfel în cazul ultimei, care este o fostă fabrică de alcool, ajunsă în ruină, valoarea de bilanț era de 26,2 milioane lei, dar a fost evaluată la o valoare de piață de 655.000 de lei și vândută la un preț mai mic de un milion de lei.



Oportunitati