A achitat 118 milioane, dar mai are de plătit datorii istorice de 2,64 miliarde lei

shadow
Miercuri, 28.08.2019 11:30   2088
Cel mai mare producător de energie termică și electrică din Republica Moldova a finalizat prima jumătate a acestui an cu un profit net de 252,7 milioane lei, care este cu circa 53,7% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Rezultatul a fost obținut în condițiile în care în această perioadă veniturile din vânzări s-au diminuat cu 54 de milioane lei și au constituit 1,5 miliarde lei, arată raportul semestrial al SA Termoelectrica.

A achitat 118 milioane, dar mai mare de plătit datorii de 2,64 miliarde lei

Potrivit documentului, întreprinderea a achitat integral consumul curent de gaze naturale din prima jumătate a acestui an în valoarea de 880,8 milioane lei, dar și a rambursat datorii istorice de 118,7 milioane lei.

În consecință de la începutul anului 2019, datoria Termoelectrica față de Moldovagaz s-a diminuat cu 117,4 milioane lei și constituia pe 30 iunie 2019 - 2,64 miliarde lei.

În afară de această restanță Termoelectrica mai are de rambursat un credit de 40,5 milioane dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acordat în anul 2015 în cadrul unui proiect de eficientizare și modernizare a sistemului de încălzire centralizată din Chișinău.

Advertisement

Potrivit Termoelectrica, proiectul ar putea fi finalizat anticipat în acest an (planul era pentru finele anului 2020), grație îndeplinirii indicatorilor de performanță stabiliți inițial.

Anterior administrația Termoelectrica explica pentru Mold-street.com că rezultatele pozitive din ultimii ani sunt rodul implementării (de către noua conducere) a reformelor în domeniul termoenergetic, reabilitării financiare a întreprinderii, sporirii atractivității sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău și promovarea cogenerării.

"Factorii care au influențat acest lucru sunt: managementul eficient, care s-a axat pe proiecte de modernizare și reabilitare a SACET-ului; majorarea volumului de livrări a energiei electrice și termice; creșterea numărului de consumatori noi – datorită îmbunătățirii calității serviciilor prestate; reducerea costurilor și alți factori relevanți", mai afirma conducerea întreprinderii.

Termoelectrica a fost fondată în anul 2014 în urma comasării întreprinderilor CET-1, CET-2 și Termocom, pentru care a beneficiat de o finanțare substanțială de la Banca Mondială. În prezent ea asigură cu energie termică și apă caldă consumatorii din orașul Chișinău.

Menționăm că Termoelectrica avea pe 30 iunie 2019 active și pasive de 5,88 miliarde de lei, în creștere cu 183,4 milioane lei. Mai mult de jumătate din active sunt mijloace fixe, dar o cotă importantă o reprezință creanțele curente care au constituit circa 1,67 miliarde lei. Din ele aproape 900 milioane lei (53,8%) sunt creanțe comerciale, iar aproape 663 milioane lei (40%) – sunt creanțe validate.

Guvernul deține 100% din capitalul Termoelectrica.Oportunitati