Dodon a spus da măsurilor fiscale convenite cu FMI, susține premierul Maia Sandu

shadow
Luni, 26.08.2019 08:04   2963
Premierul Maia Sandu afirmă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că toate măsurile fiscale, inclusiv majorările de taxe convenite cu Fondul Monetar Internațional (FMI) au fost consultate și coordonate cu președintele Igor Dodon, care și-a dat acordul.

„Toate măsurile care au fost luate în acordul cu FMI, înainte ca documentul să fie finalizat, au fost consultate și cu Parlamentul, și cu președintele. Deci, atât președinta Parlamentului, cât și președintele țării, și colegii din Parlament, care sunt responsabili de aceste domenii, au văzut și au spus „da” pentru măsurile pe care noi le-am convenit cu Fondul Monetar Internațional.”, spune șefa Executivului în interviul pentru Europa Liberă.

Totodată Maia Sandu sugerează că și consilieriiul prezidențial, fostul ministru al Finanțelor Ion Chicu înainte ca Guvernul să semneze documentul final cu FMI, „și-a dat acordul pentru aceste măsuri.”

Menționăm că după ce Ministerul Finanțelor a venit cu o serie de măsuri fiscale, inclusiv revenirea la cota de 20% a TVA în Horeca, impozitarea parțială a tichetelor de masă etc, atât președintele Dodon, cât și consilierul său Ion Chicu au susținut că acordul cu FMI ar trebui de renegociat pentru a nu admite majorări de taxe.

Advertisement

Mai mult! Fostul ministru al Finanțelor Ion Chicu a susținut pe pagina sa de Facebook că ”condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației”, iar Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții.

”Efectele ”dictatului” ultimei misiuni a acestei instituții deja sunt: BNM, la indicația directă a acestor funcționari, a majorat deja de 2 ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va crește inflația. Costul creditelor pentru economie și cetățeni, deja crește. DLC a majorat esențial ratele pentru creditarea businessului mic, sub lovitură este pus programul ”Prima Casă”. Acest lanț al consecințelor deciziilor impuse de niște funcționari FMI poate fi continuat, din păcate”, a scris consilierul prezidențial pe pagina sa de socializare.

Mai adăugăm că în Parlamentul măsurile fiscale propuse de Guvern, au fost susținute și votate de Partidul Socialiștilor. Oportunitati