Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 19 – 25 august 2019 [SONDAJ]

shadow
Duminică, 25.08.2019 10:54   1288
A trecut ceva timp de când s-a produs ultimul atentat la viața unui om în Republica Moldova iar cazul cu Iurie Luncașu readuce în discuție tema omorurilor la comandă (așa spun sursele). Cui i-a fost convenabilă moartea apropiatului fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc?

În cazul morții omului de afaceri Iurii Luncașu, cel care în Franța a fost vecin de vilă cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, a fost pornit un dosar penal pentru „omor intenționat”. Ce i-a legat pe cei doi? 

***

Fostul bancher Veaceslav Platon și-a spălat în ultimul timp imaginea prin televiziuni, însă acest lucru n-a încurcat Procuraturii Anticorupție să finalizeze și să transmită în judecată un nou dosar împotriva lui Veaceslav. Acesta este acuzat de fabricarea și punerea în circulație a cardurilor false, în interesul unei organizații criminale, și de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.

***

Procurorii de la Anticorupție au pus sechestru pe o parte din fostele active ale statului privatizate la începutul anului de un grup de firme, inclusiv Cantina Guvernului și o parte din Casa Presei.

***

Premierul Maia Sandu a anunțat că Procuratura Generală a pus sechestru pe proprietățile Avia Invest SRL, compania ce a concesionat pe 49 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, motiv pentru care nimeni nu poate să preia contractul de concesiune.

***

Asta în timp ce 95% din capitalul companiei Avia Invest SRL, care a luat acum 6 ani, în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, au fost cumpărate de o firmă din offshorul britanic Guerncey de către un aristocrat, care ar fi noul concesionar al Aeroportului Internațional Chișinău.

***

Cine este baronul Rothschild, noul concesionar al Aeroportului, care se lăuda că a făcut baie rusească cu oligarhul Oleg Deripaska?

***

După ce s-a făcut publică vânzarea companiei Avia Invest unul alt proprietar, ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan a anunțat la rândul său căacordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi renegociat. 

***

Președintele Igor Dodon a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu schimbarea acționarului majoritar al companiei Avia Invest. Potrivit unor surse, rezilierea acordului de concesiune a Aeroportului ar putea fi favorabilă unor afaceriști ruși.

****

Curtea pentru Districtul Columbia din SUA a respins pentru a doua oară moțiunea Kazahstanului cu privire la oprirea altor dezvăluiri în cazul intentat de miliardarul Anatol Stati și părțile contra Kazahstanului. De ce autoritățile de la Nursultan (fosta Astana) refuză să coopereze cu instanțele din SUA în cazul Ascom?

***

Autoritățile din Spania și Georgia investighează o schemă prin care spirtul etilic produs din cereale la o fabrică din Chișinău ajunge printr-o rețea de firme, materie primă pentru contrafacerea brandy-ului spaniol și coniacului francez, potrivit cotidianului spaniol El Mundo

***

Compania ZERNOFF, care este vizată, a reacționat cu o declarație în legătură cu asocierea acesteia cu scandalul producătorilor europeni de coniac.

Advertisement

Compania ZERNOFF: avem clienți în 16 țări ale lumii.

***

Miliardarul ceh Jiri Šmejc este beneficiarul final al achiziției întreprinderilor Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie de la grupul energetic spaniol Naturgy. Detalii privind beneficiarul celei mai mari investiții cehe în țara noastră.

***

Pe 20 august în cadrul unei tranzacții înregistrate în afara pieței reglementate a fost vândut pachetul majoritar de acțiuni al societății pe acțiuni Sticlămont, ce deține magazinul de materiale de construcții Zikkurat. Despre ce sumă este vorba?

***

Societatea Transgaz din România a aprobat majorarea capitalului social al subsidiarei sale Eurotransgaz din Chișinău, în vederea majorării capitalului social al întreprinderii Vestmoldtransgaz, privatizată în anul 2018. Aflați cât a alocat Transgaz pentru realizarea conductei Ungheni-Chișinău.

***

Banca Națională a Moldovei a anunțat că au intrat în vigoare noile modificări la Regulamentul cu privire la expunerile „mari” și la Regulamentul privind tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate, prin care a fost schimbat modul de calcul al expunerilor mari și al expunerilor față de persoanele afiliate. Potrivit BNM, 4 bănci depășesc limita prudențială a expunerii maxime față de un client.

***

În prima jumătate a anului 2019 situația din sectorul bancar, reflectată în baza rapoartelor prezentate de către băncile licențiate, a înregistrat tendințe pozitive. Detalii privind situația financiară a sectorului bancar.

***

Sectorul asigurărilor încă este afectat de scandaluri însă în prima jumătate a acestui an profitul până la impozitare al companiilor de asigurări s-a majorat de 7,8 ori, arată date ale Biroului Național de Statistică. Ce se întâmplă pe piața asigurărilor?

***

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noi tarife la energia electrică. De ce ANRE a redus prețul energiei pentru companii și l-a majorat pentru populație și baruri?

***

Comisia Națională a Pieței Financiare a inițiat modificarea unor acte legislative pentru a minimiza riscurile de supra-îndatorare a consumatorilor-persoane fizice și a proteja beneficiarii de produse de creditare nebancară. Miza este imposibilitatea de a percepe dobânzi de 730%.

***

Ministerul Economiei și Infrastructurii a lansat cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, inițiativa de reformare și simplificare a procesului de obținere a autorizației de construire. Cum va fi reformat domeniul în condițiile în care Republica Moldova se află acum pe locul 172 în lume la obținerea autorizației în construcții?

***

Doar pentru notificarea în sistemul informațional TRACES a importului unui camion cu 1.000 de produse alimentare de origine animală, non-animală și fito, sunt generate circa 60 de notificări. Cât timp durează verificarea documentelor pentru un TIR cu produse alimentare de import?

***

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de lege ce conține propuneri de modificare a Codului muncii. Peste 30 de articole din Codul Muncii vor fi modificate.

***

În perioada 1 ianuarie – 15 august 2019, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a aprobat cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de peste 251 milioane lei. Detalii privind subvențiile solicitate de producătorii agricoli.

***

La finele lunii iulie datoria de stat externă și internă a constituit circa 53,114 miliarde lei, cu 1,1 miliarde lei mai mult comparativ cu sfârșitul anului 2018. În iulie 2019 datoria de stat externă s-a redus cu peste un miliard de lei.

***

Instituțiile publice, perspectivele economice, constituția și viitorul Regatului Unit sunt în pericol, însă iluziile și minciunile sunt perpetuate în continuare, notează un influent politician britanic cu referire la Brexit. În opinia lui Chris Patten, Marea Britanie începe să semene cu un stat eșuat.

*** 

Volkswagen, producătorul german de automobile, a început campania de lustruire a imaginii după o serie de scandaluri legate de calitatea produselor. Cum schimbarea logoului va ajuta compania să scape de belele, rămâne de văzut. 

***

Clubul Presei Economice a lansat o oportunitate rară pentru cei care vor să facă jurnalism și economie. Detalii aici. Oportunitati