După Brexit, Marea Britanie riscă să devină un stat eșuat – Chris Patten

shadow
Vineri, 23.08.2019 07:36   1466
Instituțiile publice, perspectivele economice, constituția și viitorul Regatului Unit sunt în pericol, însă iluziile și minciunile sunt perpetuate în continuare, notează un influent politician britanic cu referire la Brexit.

Fostul guvernator britanic al provinciei chineze Hong Kong și ex-comisarul european pentru afaceri externe, Chris Patten, se întreabă într-un editorial pentru Project Syndicate dacă nu cumva Marea Britanie începe să semene cu un stat eșuat. 

”Nu foarte demult… aș fi încercat probabil să răspund la această întrebare oferind exemple specifice, inclusiv țări din America Latină și Africa. Aș fi menționat conflicte tribale, lovituri de stat organizate de militari, falimentarea economică, sărăcia extremă și rata înaltă a mortalității. […] În plus, aș aminti cu certitudine despre sisteme de guvernare care au încetat să mai livreze serviciile necesare populației și să funcționeze în modul în care binevoitorii din exterior trag speranțe”, notează lordul Patten, care în prezent este cancelarul Universității Oxford. 

O parte din acești factori sunt deja prezenți în Regatul Unit și pentru mulți britanici devine tot mai evident că țara se îndreată spre eșec și cauza este guvernarea inadecvată, afirmă fostul politician. El a trecut în revistă sistemul social-politic britanic, sistemul electoral și istoria stabilirii democrației parlamentare în Regatul Unit, care au fost apreciate în toată lumea.  

Extremismul și xenofobia authorităților

Societatea britanică a reușit să se dezvolte și să genereze prosperitate datorită evitării extremismului politic, echilibrului între stânga și dreapta, adaptării la schimbări și tranziției de la o putere imperială la un stat european de dimensiuni medii, a subliniat lordul Patten. 

”Astăzi însă lucrurile stat diferit.

Advertisement

Ca proporție a electoratului, Marea Britanie are mai puțini activiști politici decât majoritatea țărilor europene. În pofida numărului mic, acești activiști și alți partizani politici au monopolizat recent dreptul de a determina linia politică a partidelor pe care le reprezintă și de a alege liderii acestora. În rezultat, Partidul Laburist este condus de Jeremy Corby, un socialist de extremă stânga demodat. Iar cei doar 90 de mii de membri ai Partidului Conservator, care împărtășesc opinii extreme, l-au ales pe Boris Johnson în calitate de președinte al formațiunii și implicit prim ministru al țării”, a explicat fostul comisar european de origine britanică. 

Chris Patten susține că aceste opțiuni sunt dăunătoare și amintește cititorilor că Boris Johnson ”a mințit de-a lungul întregii sale cariere – întâi în jurnalism, apoi în politică”, adunând în jurul său xenofobi și naționaliști englezi anti-europeni ca și dânsul. 

Premier minciunos

Fostul politician atrage atenția că guvernul condus de Johnson ”neagă adevărul evident” despre consecințele unei despărțiri a Marii Britanii de Uniunea Europeană fără un acord bilateral, care pe termen lung vor aduce daune serioase insulei. El a indicat că devalorizarea lirei sterline, reducerea cheltuielilor publice și a investițiilor private, scăderea comerțului cu vecinii și alte state, creșterea inflației – toate reprezintă semne ce confirmă prognozele pesimiste. 

Mai mult – sub semnul întrebării se află și viitorul Uniunii dintre Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord și guvernul de la Londra refuză să accepte că părăsisea spațiului vamal al UE riscă să reaprindă conflictul armat în Irlanda de Nord și să dezmembreze Regatul Unit într-un final. 

”Sunt oare aceste acțiuni demne de un stat de succes?” se întreabă autorul, concluzionând că instituțiile publice, perspectivele economice, constituția și viitorul Marii Britanii sunt în pericol, iar perpetuarea minciunilor grăbește apropierea catastrofei. Oportunitati