Cât timp durează verificarea documentelor pentru un TIR cu produse alimentare de import

shadow
Joi, 22.08.2019 06:40   2318
Doar pentru notificarea în sistemul informațional TRACES a importului unui camion cu 1.000 de produse alimentare de origine animală, nonanimală și fito, sunt generate circa 60 de notificări, arată date publicate de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Toată procedura de notificare a luat 20 de ore pentru doar un singur TIR, un volum enorm de prelucrare manuală în aplicația TRACES (TRAde Control and Expert System din UE) de către importator, susțin agenții economici internaționali, care își desfășoară activitatea în Moldova.

13 ore doar pentru verificarea documentelor

Încă 13 ore a durat procedura de verificare de către inspectorul Agenției Naționale pentru Siguranța Ailmentelor (ANSA) la hotar a documentației generate din TRACES. Asta pentru că inspectorii trebuie să scoată la imprimantă sute de pagini cu notificările generate, să le verifice și să le valideze.

Toată această procedură anevoioasă are loc din cauza dificultăților la implementarea unor prevederi din Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către ANSA, ce prevăd unele proceduri și obligații ce nu se aplică în UE, spun reprezentanții comunității de afaceri.

Participanții la o ședință a Consiliului Economic au propus, printre altele, ca notificarea în sistemul informațional TRACES să se facă doar pentru produsele de origine animală așa cum se face în UE, iar pentru produsele alimentare de origine nonanimală și fito notificarea să fie efectuată prin e-mail sau fax de agentul economic care derulează operațiunile de import, cu prezentarea declarației pe propria răspundere.

Advertisement

Totodată oamenii de afaceri solicită efectuarea controalelor de către ANSA la hotar, doar conform metodologiei de planificare a controlului la frontieră în baza criteriilor de risc care trebuie elaborată.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, la solicitarea cărora a fost dezbătut subiectul la Consiliul Economic, au menționat necesitatea depășirii urgente a situației pentru a fluidiza traficul la frontieră și a nu crea piedici artificiale pentru agenții economici.

Inspectorii ANSA acuzați că sustrag la frontieră produse din camioane 

Anterior Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham Moldova) a solicitat intervenția Guvernului în problema respectivă, deoarece se atestă deficiențe grave la aplicarea sistemului de analiză a riscurilor de către ANSA "în cadrul controlului sanitar-veterinar, controlului fitosanitar, controlului pentru siguranța alimentelor și controlului produselor de uz fitosanitar și fertilizanți efectuat la frontieră”.

Potrivit Amcham, până la momentul adresării, "nu au fost identificate careva acte normative, sau proiecte de acte normative care ar stabili modalitatea de creare și funcționare a sistemului de analiză a riscurilor pentru determinarea tipului de control ce urmează a fi efectuat de către inspectorii ANSA".

Mai mult ca atât, ca urmare a unui sondaj AmCham Moldova efectuate pe 70 importuri consecutive a 7 importatori contribuabili mari (2019 – 2020), s-a constatat efectuarea a tuturor tipurilor de control (documentar, de identitate și fizic) în proporție de 100% din importurile analizate.

Amcham precizează că în majoritatea cazurilor era vorba de importuri din Uniunea Europeană.

Suplimentar, se mai raporta faptul că inspectorii din cadrul posturilor de inspecție la frontieră "sustrag bunuri din camioane sub pretextul necesității prelevării unor probe, fără a emite careva acte de prelevare a mărfii".

Potrivit Amcham aceste practici generează costuri sporite pentru mediul privat sub formă de plata tarifelor la serviciile prestate de ANSA, plăți datorate transportatorilor pentru staționarea camioanelor în punctele de trecere a frontierei, casarea unor cantități considerabile de marfă, deseori fiind produse alimentare de valoare înaltă.Oportunitati