Contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău ar putea fi renegociat

shadow
Miercuri, 21.08.2019 08:50   1707
Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) ar putea fi renegociat, a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, după ce compania Avia Invest SRL, care deține prin contract dreptul de concesiune pentru AIC a fost vândută unui alt proprietar.

Astfel pe 19 august 2019, offshorul NR Investments Limited a anunțat că a achiziționat 95% din acțiunile companiei Avia Invest SRL, care deține prin contract dreptul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost informat despre această tranzacție printr-o scrisoare semnată de Nathaniel Philip Rothschild, care se declară beneficiarul final al tranzacției.

Brînzan a comunicat că va solicita includerea pe agenda Consiliului Suprem de Securitate a subiectului legat de schimbarea proprietarilor companiei Avia Invest SRL.

„Această tranzacție poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să se așeze la masa de discuții cu noul proprietar și să înțeleagă care sunt intențiile și planurile investitorului, încercând să renegocieze contractul de concesionare pentru a balansa condițiile în interesul cetățeanului și a face curățenie în aeroport”, a menționat sursa citată.

Advertisement

Potrivit lui Brînzan, printre prevederile contractuale care ar putea fi renegociate se numără valoarea investițiilor în aerogară, executate de concesionar, și cota ce-i revine statului din taxa de dezvoltare achitată de fiecare pasager.

„Contactul este unul complex. Acesta constă din câteva sute de pagini și câteva sute de anexe. Conform contractului, concesionarul are dreptul să taxeze fiecare pasager cu 9 euro, aceasta fiind taxa de dezvoltare. La un flux de trei milioane de pasageri se acumulează o sumă de 27 milioane euro anual. O parte din această sumă ajunge la Autoritatea Aeronautică Civilă, și anume 1,75 euro", a precizat ministrul.

Totodată el a spus că s-ar putea de încercat de a renegocia această sumă. Adică să fie mărită cota plăților la stat.

Ministrul Brînzan a mai menționat că pe lângă contractul potențial fraudulos, ulterior, s-au deconspirat un șir de scheme de contrabandă și corupție, care au avut ca punct de pornire Aeroportul Chișinău.

„Unul din punctele importante pe agenda Guvernului este întoarcerea aeroportului în gestiunea statului și pedepsirea conform legii a celor care se fac vinovați de acest abuz. Este un lucrul pe care și-l doresc cetățenii acestei țări”, a adăugat Vadim Brînzan. 

Oficialul a mai menționat, că în prezent statul nu are nicio pârghie legală ca să oprească tranzacția de preluare a 95% din Avia Invest, dar a spus că responsabilii pregătesc un proiect de lege care ar crea un mecanism de blocare a unor asemenea acțiuni și de a le suspenda.

Aeroportul a fost dat în concesiune pe 30 august 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci proprietarii firmei Avia Invest SRL s-au schimbat de câteva ori, tot mutându-și reședința dintr-un paradis fiscal în altul.



Oportunitati