Un miliardar ceh a preluat circa 70% din Gas Natural Fenosa

shadow
Marţi, 20.08.2019 13:04   3392
Miliardarul ceh Jiri Šmejc este beneficiarul final al achiziției întreprinderilor Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie de la grupul energetic spaniol Naturgy.

Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Economiei Vadim Brânzan, în cadrul unei conferințe de presă.

Cine este beneficiarul

„Am identificat ultimul beneficiar, este un miliardar din Cehia, Jiri Šmejc, care deține 80% din această investiție”, a precizat Brânzan. Potrivit ministrului, acesta a semnat un acord cu statul prin care s-a obligat să nu înstrăineze activele de la Naturgy fără acordul Consiliului Suprem de Securitate.

„Astfel ne-am protejat că acest activ nu pleacă în mâinile unor investitori dubioși și nedoriți”, a explicat Brânzan.

Pe de altă parte grupul EMMA Capital deținut de miliardarul ceh  Jiri Šmejc, a anunțat că a preluat activele grupului Gas Natural Fenosa în Moldova în partneriat cu Duet Private Equity din Londra.

"Grupul de capital EMMA deține o participație de 69% în acesată asociere.

Advertisement

În acest moment, acționarii societății comune au convenit asupra unei abordări comune în gestionarea celor două companii recent dobândite", se arată într-un comunicat al EMMA Capital din Cehia.

Tranzacția, a cărei evaluare nu va fi dezvăluită conform celor convenite între părți, a fost precedată de acordurile statului moldovenesc și ale autorităților de reglementare.

Cea mai mare investiție cehă în Moldova

„Pentru EMMA Capital Group această achiziție este un pas logic. Din 2013, activăm în domeniul distribuției de gaze în România, iar compania locală Premier Energy, care inițial a fost doar o investiție marginală pentru noi, ne-a adus aprecieri interesante. Așadar, putem spune că avem o experiență relativ bogată atât cu sectorul energetic, cât și cu teritoriul dat”, a declarat Pavel Horák, directorul de investiții al capitalului EMMA.

Intrarea EMMA Capital Group în RUF și GNF reprezintă simultan cea mai mare investiție din Cehia pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că Red Union Fenosa este unul dintre cei doi distribuitori de energie electrică din Moldova și asigură cu energie două treimi din populația Moldovei, inclusiv capitala Chișinăului. Gas Natural Fenosa Furnizare Energie este cel mai mare vânzător de energie electrică din țară. În 2018, compania avea peste 800.000 clienți și o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde lei.

Fondul de investiții Emma Capital este controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia. Jiri Smejc mai deține o televiziune și o serie de alte active.Oportunitati