Sechestru pe Cantina Guvernului și o parte din Casa Presei

shadow
Marţi, 20.08.2019 12:10   1813
Procurorii anticorupție au pus sechestru pe o parte din fostele active ale statului privatizate la începutul anului de un grup de firme, caz descris în investigația RISE Moldova – „Frăția privatizării”.

Este vorba de fosta cantină a Guvernului și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei. Între timp, o parte din imobile au ajuns deja în proprietatea unei firme din România.

Potrivit RISE Moldova în timp ce Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală în privința unor angajați ai Agenției Proprietății Publice (APP) care, prin abuz de putere, ar fi admis vânzarea imobilelor și aplică sechestru pe aceste active, nici cumpărătorii imobilelor nu au pierdut timpul.

Astfel, după schimbarea puterii și demisia, pe 20 iunie, a lui Vladimir Baldovici de la conducerea APP, s-au schimbat și proprietarii celor trei firme, fondate în aceeași zi și cu aceeași adresă juridică.

Advertisement

Pe 21 iunie 2019 Construct Deluxe SRL, firma care a preluat de la stat fosta Cantină a Guvernului, a devenit proprietatea firmei românești AECM Trade Group SRL. Conform Registrului Comerțului din România, compania a fost înregistrată în aprilie 2019 în comuna Tânșa, județul Iași, și îl are unic asociat pe Sergiu Adam din Republica Moldova.

Tot la AECM Trade Group a ajuns și Construct Elegant SRL, cea de-a doua firmă a fraților Igor și Marcel Botnariuc. La începutul acestui an, Construct Elegant a luat în locațiune, iar ulterior, privatizat, o parte din Casa Presei.

Noul proprietar, Sergiu Adam nu a dorit să vorbească la subiect. 

Pe 24 iunie 2019 Sergiu Glinca, fondatorul și administratorul Quantum Imobil – firmă care a privatizat și ea o parte din Casa Presei - își vinde afacerea. Noul proprietar devine Constantin Hîncota, care mai deține și alte companii din domeniul construcțiilor.

"Sunt om de afaceri și nu mă implic în politică. Nu vă pot spune mai mult nimic", a declarat pentru RISE Moldova, Constantin Hîncota. 

Prin aceeași schemă – de luare în locațiune și apoi privatizare la un preț cu mult sub cel de piață – în această iarnă au mai fost privatizate și alte imobile: o vilă cu statut de monument istoric, un teren din spatele clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru (fosta clădire a Ministerului Agriculturii – n.r.); dar și un teren de jumătate de hectar de pe strada Petricani, care aparținea întreprinderii de stat Editura Universul.



Oportunitati