În baie cu oligarhul rus Deripaska. Cine este baronul Rothschild, noul concesionar al Aeroportului [SONDAJ]

shadow
Marţi, 20.08.2019 08:27   4760
Luni, 19 august, 95% din capitalul companiei Avia Invest SRL, care a luat acum 6 ani, în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a fost cumpărată de firma NR Investments Ltd din offshorul britanic Guernsey.

Proprietarul acesteia baronul Nathaniel Philip Victor James Rothschild este moștenitorul titlului de baron Rothschild și a venit și într-o vizită ca să-și vadă noua achiziție.

Nu este prima vizită a unor reprezentanți ai casei Rothschild în Moldova. Mai mult! Au existat colaborări între autoritățile de la Chișinău și cu una dintre cele mai influente și controversate dinastii de bancheri din lume care se întinde în Franța, Elveția și Marea Britanie.

Acum trei ani, Guvernul Filip anunța că duce negocieri cu reprezentanții Rothschild, "pentru a obține servicii de consultanță în vederea identificării potențialelor direcții de cooperare și a soluționării problemelor ce țin de restabilirea sistemului financiar al Republicii Moldova, dar și pentru elaborarea unei strategii financiare a Guvernului pe termen lung".

De altfel reprezentanții casei Rothschild oferă de mulți ani servicii de consultanță mai multor companii și oligarhi din spațiul postsovietic. De exemplu au oferit astfel de servicii fostului președinte al Ucrainei Petro Poroshenko în vânzarea activelor sale.

Giovanni Salvetti, Managing director în spațiul CSI al casei Rothschild, declara într-un interviu pentru Ukrainska Pravda că din cauza crizei și războiului s-a renunțat la această vânzare în favoare unei alte formule de administrare prin trust.

Dar să revenim la biografia lui Nathaniel Rothschild, care 9 ani în urmă se lăuda într-un interviu pentru Vedomosti.ru că a readus în Rusia casa Rothschild, izgonită de bolșevici după revoluția din 1917.

Advertisement

Tot el a consultat mai mulți oligarhi ruși, inclusiv Oleg Deripaska, unul din acționarii companiei austriece Strabag, care efectuează lucrări și la Aeroportul Chișinău.

Citiți și:

Compania unui miliardar rus și afaceriști locali vor reconstrui pista Aeroportului

Despre cât este de strânsă legutura dintre Rothschild și Deripsaka vorbește scandalul izbucnit câțiva ani în urmă.

"Am fost în baie, unde am fost băiți de un bărbat de 25 ani, care știa la perfecția arta băii. Apoi am sărit în apa rece ca gheața. A fost o mare plăcere. A doua zi, toată lumea s-a trezit parcă înoită și cu senzația unei zile minunate, mărturisea în 2012 într-o instanță britanică Nathaniel Rothschild, despre o întâlnire în Rusia de la sfârșitul lui ianuarie 2005.

O întâlnire la care au participat împreună cu Rothschild, Oleg Deripaska, comisarul european pentru comerț Peter Mendelson, omul de afaceri canadian Peter Munch și prietenul lui Rothschild, Sebastian Taylor.

Mass media britanică a scris pe larg despre existența unei „legături secrete” între Rothschild Jr. și Oleg Deripaska, care a permis acestuia din urmă să încheie o înțelegere pentru a vinde două uzine grupului Alcoa.

În 2018 Rothschild & Co îi oferea aceluiași Deripaska consultanță pentru a scoate companiile sale de sub sancțiunile americane.

De notat că nu este clar care este valoarea actuală a averii sale. De exemplu în 2011, clasamentul The Sunday Times Rich List arăta că el ar deține o avere de circa 2 miliarde de lire sterline.

Peste un an Forbes estima averea lui Nathaniel Rothschild la doar un miliard de dolari.

Mai adăugăm că ținând cont de contextul în care Nathaniel Rothschild a preluat cota de 95% din Avia Invest SRL, apoi cel mai probabil că el este un intermediar pentru următoarea operațiune și în scurt timp concesionara Aeroportului Internațional Chișinău ar putea ajunge pe alte mâini.Oportunitati