4 bănci depășesc limita prudențială a expunerii maxime faţă de un client

shadow
Luni, 19.08.2019 07:08   1733
Banca Naţională a Moldovei anunţă că pe 19 iunie 2019 au intrat în vigoare noile modificări la Regulamentul cu privire la expunerile "mari” și la Regulamentul privind tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate, prin care a fost schimbat modul de calcul al expunerilor mari și al expunerilor față de persoanele afiliate.

Acesta prevede calcularea expunerilor luând în considerație efectul diminuării riscului de credit (micșorarea cu reducerile la aceste expuneri), precum și menținerea fondurilor proprii totale pentru excedentul stabilit prin regulament.

Totodată, a fost modificată cerința privind includerea în calculul expunerilor mari a mijloacelor băneşti înregistrate în conturile "Nostro” și a plasărilor în băncile care deţin nivelul 3 de calitate a creditului.

Astfel, începând cu 19 iunie 2019, plasările în băncile cu ratingul BBB-/Baa3 atribuit de către cel puţin una din agenţiile Standard&Poor’s, Moody’s şi Fitch-IBCA, sunt incluse în calculul expunerilor mari.

În rezultatul modificărilor menționate, patru bănci depășesc limita prudențială a expunerii maxime faţă de un client sau faţă de un grup de clienţi aflaţi în legătură stabilită de BNM de 15% din capitalul eligibil.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati