De ce ANRE a redus preţul energiei pentru companii şi l-a majorat pentru populaţie şi baruri

shadow
Miercuri, 21.08.2019 09:54   1686
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat pe 16 august 2019, în ședință publică, noi tarife la energia electrică.

Astfel preţurile stabilite sunt mai mici decât au cerut companiile, dar mai mari decât s-a estimat iniţial.

Pentru companii tariful a scăzut, vor scădea şi preţurile la mărfuri?

În plus Consiliul de administrație al ANRE a decis că acum e momentul potrivit pentru a elimina aşa-zisele subvenţii încrucişate între consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune înaltă, medie şi joasă. Asta chiar dacă anterior ANRE a refuzat să o facă. Mai ales, anul trecut când s-a decis reducerea tarifelor.

Astfel pentru consumatorii conectaţi la liniile de tensiune medie tariful s-a diminuat cu 7 bani/kWh (4,6%) în cazul Gas Natural Fenosa (GNF) Furnizare Energie, iar la Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord) cu 3 bani/kWh (1,9%) faţă de prețurile precedente.

În acelaşi timp pentru consumatorii conectaţi (populaţie, baruri, magazine etc) la liniile de tensiune joasă au fost stabilite preţuri reglementate cu 32 bani/kWh (16,6%) mai mari în cazul FEE Nord (223 bani kWh) şi cu 10 bani/kWh (5,4%) mai mari în cazul Gas Natural Fenosa Furnizare Energie (189 bani/kWh).

Altfel spus presiunea tarifară pe companii s-a redus şi am putea să ne aşteptăm la o reducere a preţurilor la anumite produse şi nu la o creştere precum anunţă apocaliptic unele surse mass-media, citând şefi de companii, asociaţii şi patronate.

Decizia ANRE a generat discuţii aprinse, iar preşedintele Igor Dodon, spune că majorarea tarifului la energie nu ar avea la bază calcule temeinice și justificate, iar decizia este „o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”

Factorii ce au influenţat majorarea preţurilor

Abia după 4 zile de la adoptarea noilor tarife, ANRE a venit cu unele explicaţii a factorilor ce au influenţat creşterea lor.

"În baza analizei calculelor tarifelor și prețurilor prezentate, ANRE a constatat existența factorilor obiectivi care, în conformitate cu prevederile legale, cu metodologiile tarifare în vigoare conduc la necesitatea revizuirii costurilor din componența tarifelor de distribuție și prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2019. Printre cei mai importanți sunt următorii:

(I) evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA pentru anul 2019, estimat la nivel de 17,58 lei/USD, față de cursul de schimb mediu anual al monedei naționale de 16,83 lei/USD inclus în tariful în vigoare (majorare cu 4,5%);

(II) majorarea prețului mediu de import al energiei electrice de la 5,16 ¢/kWh la 5,38 ¢/kWh (cu 4,3%). Astfel, urmare a deprecierii monedei naționale față de dolarul SUA și a majorării prețului de import, prețul mediu anual de procurare a energiei electrice de la surse s-a majorat cu 7,6% - 9,9%;

(III) cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2019 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici publicată de Ministerul Economiei de 4,9%;

(IV) investițiile noi, date în exploatare în anul 2018 și incluse în calculul tarifului în baza raportului de executare a planului de investiții prezentat de către operatorul de distribuție (350 milioane lei în cazul RED Union Fenosa SA și 228 milioane lei în cazul SA RED Nord);

(V) creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 6,3%, de la 2.610 lei (reflectat în tariful anterior) la 2.775 lei (începând cu 1 mai 2019).

Advertisement

Potrivit ANRE, rezultatul cuantificat sumar al impactului factorilor menţionaţi a constat în creșterea prețului mediu de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali în cazul GNF Furnizare Energie până la 177,2 bani/kWh, preț ce este cu 4,5 bani/kWh, sau cu 2,6%, mai mare comparativ cu prețul mediu anterior.

În cazul FEE Nord SA prețul mediu de furnizare a energiei electrice a fost calculat în cuantum de 202,4 bani/kWh, cu 22,5 bani/kWh sau 12,5% mai mare.

De ce au fost eliminate abia acum subvenţiile

ANRE face şi unele precizări referitor la motivele pentru care au eliminat unele subvenţii între consumatori şi menţionează faptul că potrivit Legii cu privire la energia electrică din 2016 "tarifele pentru serviciul de distribuție, respectiv, prețurile finale la energia furnizată se aprobă diferențiat în funcție de nivelul de tensiune al rețelelor electrice".

"Principiul de diferențiere a tarifelor pe nivele de tensiune este bazat pe determinarea costurilor reale, care trebuie să fie suportate de categoria respectivă de consumatori la punctele de delimitare între rețelele de distribuție la care sunt racordate instalațiile de utilizare ale consumatorilor", susţine ANRE

Autoritatea spune că este obligată de a „asigura excluderea subvențiilor încrucișate între categoriile de consumatori”. Ceea ce nu explică ANRE este motivul din care a tergiversat din anul 2016 eliminarea acestor subvenţii încrucişate.

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie susţine că şi după această ajustare se mai menţin aceste subvenţii încricişate şi că ANRE trebuia să diminueze şi mai mult preţurile pentru consumatorii industriali.

Guvernul Filip, vinovat că la Nord energia este mai scumpă decât la Sud

ANRE are şi explicaţii pentru discrepanţa dintre rata de creștere a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice de către FEE Nord și a celor de către GNF Furnizare Energie.

Astfel ANRE susţine că aceasta a fost cauzată de faptul că, începând cu anul 2019, în prețurile reglementate ale GNF Furnizare Energie nu se mai regăsește suplimentul tarifar în cuantum de circa 7 bani/kWh, factor ce a cauzat un impact de moderare a creșterii prețurilor de furnizare a energiei electrice pentru anul 2019 în cazul aceste companii.

În cazul FEE Nord "suplimentul tarifar a fost exclus integral din componența prețurilor reglementate în anul 2018, astfel încât factorii care cauzează majorarea prețurilor reglementate pentru anul 2019 au un impact mai accentuat asupra cuantumului prețurilor reglementate", explică ANRE.

Ce s-a întâmplat de fapt. FEE Nord a obţinut în 2017 un profit de circa 115 milioane lei, care putea să meargă la acoperirea devierilor financiare, dar fostul Guvern Filip a decis în 2018 să încaseze la buget dividende de circa 50 milioane lei de la această întreprindere. Efectul este că acum populaţia va plăti mai mult pentru energia electrică. 

Mai mult! Întreprinderea a ajuns în situaţia că nu mai poate plăti energia electrică şi a fost forţată să contracteze credite de la bănci.

„A devenit o lege nescrisă, ca cetățenii să plătească facturile pentru pomenile electorale ale Partidului Democrat. Această scumpire urma să fie aplicată încă jumătate de an în urmă, fosta guvernare, prin diferite mecanisme a influențat ANRE să amâne această decizie, creând și lărgind un deficit bugetar la FEE Nord de aproximativ 120 de milioane de lei", a comentat decizia ANRE, ministrul Economiei Vadim Brînzan.

Ce se putea întâmpla dacă nu erau ajustate tarifele

ANRE susţine că aprobarea noilor prețuri și tarife reglementate a fost o acțiune iminentă și care nu mai putea fi amânată.

"Menținerea intactă a prețurilor și tarifelor reglementate la energia electrică ar fi generat un deficit tarifar (pierderi financiare) în cazul RED Union Fenosa și GNF Furnizare Energie în sumă de circa 75 milioane lei, iar în cazul RED Nord și FEE Nord – de circa 145 milioane lei. Mai mult ca atât, dobânda aplicată la devierile tarifare nominalizate ar fi constituit peste 22 milioane lei, costuri care prin aprobarea recentă a noilor prețuri și tarife sunt evitate", mai afirmă ANRE.

Victor Parlicov, fost director ANRE a calificat decizia de ajustare a tarifelor ca pe una curajoasă şi corectă, dar întârziată. 

"Partea negativă este că actualul Consiliu de administrație trebuia să ia această decizie încă în iarnă sau cel târziu prin luna aprilie", a declarat Parlicov, într-un interviu pentru Europa Liberă. 

Totodată el constată că "cu cât politicienii se țin mai departe de tarife, cu atât e mai bine”.Oportunitati