Noi modificări la Codul Fiscal. Au fost anulate facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc

shadow
Joi, 15.08.2019 16:36   1639
Parlamentul a adoptat o serie de noi modificări la Codul Fiscal, prin care de la 1 septembrie 2019 ar urma să fie anulate o serie de facilități fiscale acordate atât activităților din domeniul jocurilor de noroc, cât și din alte domenii.

Asta chiar dacă documentul nu a fost însoțit de o analiză de impact ecomico-financiar. 

„Trebuie să folosim acest intrument de fiscalitate pentru a reduce posibilitatea celor săraci de a fi atrași în aceste curse”, a argumentat Igor Munteanu, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Câștigurile mai mari de 240 lei, vor fi impozitate

În urma adoptării proiectului câștigurile mai mari de 240 de lei de la loterii și/sau din pariurile sportive urmează a fi impozitate cu 12%. Adică persoana care va câștiga în loterie de exemplu o sumă de 250 de lei, va achita o taxă de circa 30 lei și în final va încasa doar 220 lei din câștig.

Totodată au fost anulate scutirile de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat.

La fel a fost abrogată norma privind restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național, precum și anularea scutirii de la plata taxei pentru unitățile comerciale și de prestări servicii pentru persoanele care practică activități declarate prin lege ca activități ce constituie monopol de stat.

Advertisement

”Grație acestor stimulente fiscale, care au apărut gradual, an după an, industria jocurilor de noroc a reacționat previzibil, dezvoltându-se și devenind tot mai profitabilă, ulterior fiind declarată monopol de stat. Prin stimulentele existente, statul Republica Moldova, în esență, promovează jocurile de noroc, lucru nu neapărat onorabil și nu neapărat cel mai sustenabil model economic, care mai comportă și un risc pronunțat de corupție și spălare a banilor”, a argumentat deputatul Dumitru Alaiba, necesitatea adoptării acestor modificări la Codul Fiscal.

Cu titlu de excepție doar pentru parteneriatele publice-private din perioada 1 ianuarie 2018 - 31 august 2019 se mențin aceste facilități.

Modificările vor afecta și alte sectoare

Direcția juridică a Parlamentului a avertizat parlamentarii că aceste modificări ar putea avea efecte nu doar asupra jocurilor de noroc, dar și asupra PPP din domeniul serviciilor medicale de dializă, a managementului deșeurilor sau a construcției terminalelor vamale.

Anterior Plamen Milanov, directorul companiei NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive, încheiat în mai 2018, a susținut că anularea facilităților va lovi mai degrabă în veniturile statului. Or, circa 75% din veniturile generate de acest PPP se duc la compania statului - Loteria Națională a Moldovei.

Totodată el a afirmat că în cazul pariurilor sportive, modificările vor stimula menținerea pieței tenebre, care și așa are acum o cotă de peste 95% și unde circulă circa două miliarde de lei.Oportunitati