Viceprimarii localităților vor putea fi mai ușor aleși sau demiși din funcție

shadow
Joi, 15.08.2019 08:42   749
Guvernul a dat aviz pozitiv la un proiect de modificare a Legii privind administrația publică locală, prin care se propune eliminarea blocajelor în partea ce ține de formarea și activitatea autorităților publice locale.

Inițiativa deputaților blocului ACUM, Liviu Vovc și Alexandru Slusari, prevede că în cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în/eliberarea din funcția de viceprimar este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliul local sau nu întrunește numărul necesar de voturi la 2 ședințe consecutive, primarul numește/eliberează din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

Un alt aspect al proiectului îl reprezintă restabilirea și întărirea statutului de ales local al președintelui raionului, care să dispună de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală, fiind ales din rândul consilierilor.

Advertisement

În urma discuțiilor, membrii Cabinetului de miniștri au solicitat ca avizul dat să vizeze și vicepreședinții de raion.

Totuși soluția propusă pentru alegerea președinților raionului din rândul consilierilor, necesită revizuirea art. 49 alin. (4) din Legea privind administrația publică locală, care prevede că în funcția de președinte și vicepreședinte poate fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

De notat că în avizul său, Direcția Juridică a Parlamentului constată că proiectul nu a fost consultat cu autoritățile publice locale și astfel nu a fost respectat "principiul dialogului instituțional", iar Comisia parlamentară administrație publică nu a putut adopta o decizie privind acest proiect.

În consecință examinarea și adoptarea acestor modificări rămâne la discreția parlamentarilor. De notat că proiectul a fost examinat în ședința parlamentului din 30 iulie 2019 și este programat pentru ședința din 15 august.Oportunitati