UE a impus noi condiții pentru deblocarea asistenței macrofinanciare

shadow
Joi, 15.08.2019 07:03   2569
Prim-ministrul Maia Sandu a solicitat la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană, realizarea cât mai rapidă a condițiilor impuse de UE în vederea deblocării asistenței macrofinanciare.

Totodată Maia Sandu a subliniat că "în urma discuțiilor cu instituțiile europene, a apărut necesitatea îndeplinirii unor acțiuni suplimentare impuse de UE pentru a beneficia de resurse financiare".

Citiți și:

Cele 28 de acțiuni ce trebuie să le întreprindă guvernarea pentru a primi asistența UE

Serviciul de presă al Guvernului nu a detaliat care ar fi aceste acțiuni sumplimentare impuse de UE.

În cadrul ședinței, Prim-ministrul a solicitat de la autoritățile responsabile, implicare activă și intensă în vederea îndeplinirii acțiunilor suplimentare până la finele lunii septembrie.

„Este important să depunem toate eforturile pentru a beneficia de deschiderea UE pentru a debursa până la finele anului cele două tranșe din asistența macro-financiară.

Advertisement

Trebuie sa înregistrăm progrese semnificative la nivelul tuturor instituțiilor, fiecare pe direcția lui”, a punctat șefa Executivului.

Natalia Gavrilița, Ministrul Finanțelor, a menționat că asistența macrofinanciară include 28 de condiționalități și a precizat necesitatea întreprinderii unei serii de acțiuni bine organizate în vederea soluționării angajamentelor.

Printre condițiile politice impuse de UE se numără: asigurarea standardelor democratice în țară, desfășurarea alegerilor locale libere, transparente, demonopolizarea pieței media, respectarea drepturilor omului și statului de drept, investigarea fraudei bancare, deconspirarea schemelor de corupție, depolitizarea justiției, dar și reglementarea pachetului fiscal.

Amintim că dialogul politic de nivel înalt a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost reluat la finele lunii iunie, iar UE a acordat deja un sprijin bugetar pentru țara noastră, fiind alocate 14,54 milioane euro pentru acțiuni ca: finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Potrivit Premierului, până la finele anului vor urma și tranșele pentru celelalte programe de suport direct bugetului.

În 2019 Guvernul a planificat obținerea unui suport financiar extern major – de circa 490 milioane de dolari – care însă este cu aproape 100 de milioane de dolari mai mic decât s-a planificat în 2018 (596,4 milioane de dolari).

Cea mai mare parte a asistenței financiare o constituie împrumururile, iar circa 113 milioane de dolari ar urma să vină sub formă de grant.

Totodată circa 214 milioane de dolari sunt suport bugetar, iar restul pentru proiecte investiționale. Cele mai mari sume ar urma să vină de la Comisia Europeană.  Oportunitati