Contrabanda cu zahăr se extinde și lovește în producătorii locali

shadow
Miercuri, 14.08.2019 15:30   1488
Cei doi producători de zahăr din Republica Moldova, Sudzuker Moldova și Moldova Zahăr susțin că piața locală este inundată de zahăr importat ilegal, iar ei rămân cu producția în stocuri.

Reprezentanții companiei Südzucker Moldova, care în 2018 a produs 52.000 tone de zahăr, au spus în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului că întreprinderea a intrat în 2019, cu stocuri record de sfeclă de zahăr pe care nu are unde le comercializa.

O treime din zahăr este de contrabandă

Asta deoarece s-a extins contrabanda și importul ilicit de zahăr din Ucraina sau prin Transnistria. Ei au estimat volumul importurilor ilicite de zahăr la circa 25.000 de tone sau aproape o treime din consumul local.

Un alt factor de presiune a fost și importul legal de circa 11.000 de tone de zahăr din UE. În consecință prețurile au ajuns la un nivel scăzut pe piața locală și nu acoperă costurile de producție

Potrivit celor de la Südzucker Moldova, din cauza prețului mic pe piața UE și a taxelor mari impuse de Rusia nu există piețe de desfacere.

Advertisement

Totodată în condițiile scăderii dramatice a vânzărilor de zahăr pe piața internă și lipsei piețelor de export reale, ramura zahărului este afectată grav și consideră că unele modificări în legislație precum prelungirea dreptului de a folosi patenta în cometrț încă trei ani sunt factori ce stimulează comerțul ilicit cu zahăr.

În consecință, producătorii de zahăr au cerut interzicerea comercializării produselor alimentare de deținătorii de patente, deoarece aceștia „pot comercializa orice produs fără certificate de proveniență”.

Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a declarat că va iniția procedurile necesare pentru a proteja producătorii din ramură.

„Vom interveni pe lângă Ministerul de Interne, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal, Agențiile Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, vom insista asupra modificărilor de legislație care ar proteja producătorii din țara noastră și le-ar permite să activeze în condiții optime. Nu avem atât de mulți producători de zahăr și de aceea acest lucru trebuie să fie posibil în timp util”, a specificat ministrul.

În prezent, în Republica Moldova activează doi mari producători de zahăr Südzucker Moldova și Moldova-Zahăr, cu fabrici la Drochia, Fălești și Cupcini. În țara noastră, sfecla de zahăr este cultivată pe o suprafață de circa 20.000 de hectare, în special în regiunea de nord a țării.Oportunitati