Ministerul Finanţelor caută soluții pentru dobânda la miliardul furat

shadow
Marţi, 13.08.2019 16:46   993
Ministrul Finanţelor, Natalia Gavrilița a anunţat că instituţia pe care o conduce ar suţine eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului şi sigerează Băncii Naţionale să vină cu propuneri în acest sens.

„Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf. Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii", susţine într-o postare pe Facebook, Natalia Gavriliţa.

În 2019 - 845 de milioane, iar în 2020 - 613 milioane lei

Potrivit ei, Ministerul Finanțelor caută soluții pentru a anula dobânda de sute de milioane de lei pe care trebuie să o achite statul în fiecare an Băncii Naționale a Moldovei, după ce Guvernul Filip a convertit în 2016 în datorie de stat cele 13,3 miliarde de lei, transferate Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank care au fost devalizate. În anul curent, suma se ridică la 845 de milioane de lei, iar în 2020 - 613 milioane lei.

"În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1.4% până în 2026 și 5.3% până în 2041 BNM. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale. Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor", afirmă ministra.

Advertisement

"Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar, în primul rând, Banca Națională trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă”, a mai scris Natalia Gavriliță pe Facebook.

Au promis în campania electorală să nu plătească!

Anterior, fostul ministru Veaceslav Negruță a recomandat Ministerului Finanțelor, să propună modificarea legii din 2016 prin eliminarea dobânzii stabilite de BNM. „Asta va fi o rezervă, un as în mânecă al Guvernului”, spunea Negruță.

E greu de spus cum va privi la această iniţiativă, care are conotaţii populiste, Fondul Monetar Internaţional sau Banca Naţională, dar subiectul dobânzii demult este discutat pe reţele sociale, iar unele propuneri sunt cu totul şi cu totul năstrușnice.

De exemplu, juristul Ştefan Gligor a propus actualei guvernări de anulat "achitările din bugetul statului pentru furtul miliardului din rezervele BNM".

"E vorba de aproape un miliard de lei pe an. Până la urmă ACUM a promis asta înainte de campania electorală şi în campania electoral", scrie el.

Cine va acopri gaura de miliarde: Tot Guvernul, adică noi contribuabilii

Economistul Veaceslav Ioniţă susţine că dacă este anulată dobânda, atunci la BNM "se va crea o gaură financiară echivalentă cu 6 miliarde lei la valoare din 2013, sau 11 miliarde lei în valoarea lor întinsă pe 25 ani".

"Această gaură financiară va trebui să fie acoperită ... tot de ... Guvern. Deci, Guvernul are două opțiuni: sau achită dobânda de ajustare a valorii banilor, sau acoperă gaura financiară. Sumele sunt identice. Mai este și a trea opțiune de care nimeni nu se ocupă: Recuperarea Banilor de la HOȚI!", mai susţine economistul într-o postare pe Facebook.Oportunitati