De ce Tutun-CTC cere un grafic al transportului pe calea ferată ce trece pe teritoriul său

shadow
Miercuri, 14.08.2019 08:06   1788
Autoritățile statului confirmă faptul că întreprinderea Tutun-CTC (privatizată la începutul anului de omul de afaceri Franck Arif) practic a blocat trecerea vagoanelor Căii Ferate a Moldovei pe teritoriul său, dar susțin că aceste măsuri ar fi justificate.

UPDATE 14.20 Reprezentanții Tutun-CTC au anunțat că s-a ajuns la o înțelegere cu Calea Ferată a Moldovei, ca întrreprinderea de stat să informeze măcar cu câteva ore înainte de trecerea vagoanelor pe segmentul de cale ferată cde trece pe teritoriul Tutun-CTC.  

Pe 6 august 2019, administrația Tutun-CTC a expediat în adresa Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Rezerve Materiale, CFM și unor companii private o notă în care solicita sistarea "transportului de vagoane pe tronsonul căii ferate ce traversează teritoriul SA Tutun-CTC", până la clarificarea unor aspecte.

Tutun-CTC nu mai are nevoie de cale ferată

Totodată Tutun-CTC afirmă că nu urmărește scopul de a limita posibilitatea utilizării liniei de cale ferată, dar amintește de faptul că întreprinderea a fost privatizată, iar activitatea ei nu presupune utilizarea transportului feroviar și nici a căii ferate.

Întreprinderea mai susține că suportă cheltuieli de circa 45.000 de lei pe lună pentru întreținerea și asigurarea tranzitului de mărfuri pe calea ferată de pe teritoriul ei și atrage atenția la faptul că deține hale unde sunt depozitate mărfuri accizabile cu regim special, iar tranzitul ar crea anumite impedimente.

În consecință întreprinderea propune ca soluție semnarea unui contract de servitute cu cei care vor să utilizeze segmentul de cale ferată, care să prespună acoperirea cheltuielilor suporatte de Tutun-CTC. 

La fel întreprinderea cere alcătuirea unui orar lunar de trecere a garniturilor de tren pe teritoriul său și coordonarea lui cu Tutun-CTC, iar tranzitul ar fi recomandat după orele 21.00.

Advertisement

Cine va plăti pentru trecerea vagoanelor

Administrația Agenției Rezerve Materiale a confirmat blocarea căii de acces a căii ferate, de către Tutun-CTC, ce traversează și "teritoriul Centrului de gestionarea a rezervelor de stat (depozite) din componența Agenției Rezerve Materiale".

Agenția susține într-un răspuns oficial că pentru a debloca situația au fost convocate ședințe la nivel de conducere cât și grupuri de lucru. Totodată instituția anunță că prin aceste acțiuni, nu este pusă în pericol securitatea alimentară sau energetică, deoarece, "societatea nu limitează posibilitatea utilizării liniei de cale ferată".

"Problema este diminuarea cheltuielilor neefective, ce se referă numai la agenții economici și nu la Agenția Rezerve Materiale", precizează administrația instituției.

Agenția amintește însă de faptul că potrivit Codului transportului feroviar activitatea acestuia "este reglementată și controlată de stat", iar ”patrimoniul întreprinderilor, organizațiilor, instituțiilor și obiectelor de transport feroviar care asigură nemijlocit procesul de transportare și executare a lucrărilor de intervenție și repunere în funcțiune constituie, în exclusivitate, proprietate publică.”

"În această ordine de idei, ține de competența instanțelor de drept cât și instituțiilor de resort să se expună asupra acestui subiect", mai scrie în răspunsul său Agenția Rezerve Materiale.

O acțiune abuzivă sau cerere legală

Deocamdată alte oficialități nu s-au expus la acest subiect și încă suntem în așteptarea unui răspuns de la Ministerul Economiei.

Pe de altă parte firma Ivavic SRL, care deține elevatoare de depozitare a cerealelor pe teritoriul Combinațului de Produse Cerealiere (vecin cu Tutun-CTC) și care este afectată de cerințele impuse de noii proprietari, s-a adresat cu o plângere deja premierului Maia Sandu. 

Firma se arată revoltată de "poziția ilegală, abuzivă și samovolnică a SA Tutun-CTC" care afectează mai mulți agenți economici și cere intervenția Guvernului pentru a le stopa.

Drept argument este adus faptul că până la privatizare Tutun-CTC nu percepea careva "sume ilegale sub formă de taxe de trecere, iar acum după schimbarea acționarilor, încearcă să obțină venituri ilicite și nejustificate".

Fără cale ferată în zona industrială a Chișinăului?

Cu ce se va termina acest conflict și ce soluție vor găsi autoritățile e dificil de spus, dar dacă se va merge pe acceptarea cerințelor Tutun-CTC cu taxa de trecere pentru vagoanele cu mărfuri pe calea ferată, apoi la fel pot proceda și alte companii, pe teritoriul cărora trec segmente de cale ferată. E vorba de zeci și sute de astfel de companii și segmente de cale ferată.

În final s-ar putea ajunge la o situație când firma care se află la capătul căii ferate să fie impusă să achite o taxă uriașă pentru trecerea unui vagon de marfă și astfel să renunțe la utilizarea acestui transport.

În consecință putem deduce că acest conflict, ar putea avea ca efect eliminarea completă a liniilor de cale ferată din zona industrială a Chișinăului. Oportunitati