Noi operațiuni cu acțiunile Energbank

shadow
Marţi, 13.08.2019 12:02   1573
Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis înregistrarea în Registrul de stat al valorilor mobiliare a înscrierilor aferente radierii acțiunilor anulate (82.968 acțiuni ordinare nominative de clasa I cu valoarea nominală de 50 lei per/acțiune) ale Energbank.

Totodată CNPF a decis că operațiunea are loc "cu restructurarea emisiunilor de acțiuni emise anterior de către bancă (emisiunile nr. I-XI), și a emisiunii suplimentare (a XIII-a) de noi acțiuni ale băncii menționate în același număr și de aceeași clasă (82.968 unități cu valoarea nominală de 50 lei per/acțiune) în valoare de 4.148.400 lei".

În hotărârea CNPF nu e specificat cui aparținea acest pachet de acțiuni și motivele unei astfel de măsuri. În ea se face trimitere însă la o decizie a Comitetului de Conducere a Energbank din 25 iulie 2019, nepublicată deocamdată.

în scurt timp aceste acțiuni vor fi scoase spre vânzarea la Bursa de Valori a Moldovei.

Amintim că pe 11 ianuarie 2019, Banca Națională a blocat un grup de 12 acționari ai Energbank, care dețineau circa 52,8% din capital.

Advertisement

Motivul era faptul că ei acționează concertat. În consecință față de acești acționari BNM a luat decizia privind suspendarea exercițiului unor drepturi și i-a obligat să-și vândă acțiunile.

La pachet cu aceștia, au fost suspendate și drepturile companiei Omnimon Networks Limited din Cipru, ce deținea 3,95% din capitalul instituției financiare.

Ulterior au fost adăugate și alte pachete de acțiuni și, în iunie 2019, deja peste 71% din acționarii acestei bănci erau blocați din varii motive.

În iulie 2019, un pachet de 9,6% de acțiuni deținut de firma cipriotă Esperan Property Consultans Limited a fost anualt și emise noi acțiuni, care vor fi vândute la Bursa de Valori a Moldovei.

După primul trimestru al anului 2019, Energbank ocupă în sectorul bancar: locul 6 - rentabilitatea capitalului și a activelor; locul 7 - active, capital propriu și fonduri propiii și locul 8 după portofoliul depozitelor și profitul net. 

Principalii concurenți la profitabilitate și indicatori de piață sunt băncile de talie medie: ProCreditBank, Fincombank, EuroCreditBank și Comerțbank.

În prezent cea mai mare cotă din capitalul Energbank este deținută de grupul Gas Natural Fenosa (9,98%). Anterior acesta era minoritar, pentru că gruparea care acționa deținea aproape 53% și decidea totul la banca respectivă.Oportunitati