Grevă pe șantierele de construcție a trei segmente de drumuri naționale

shadow
Marţi, 13.08.2019 07:09   2116
Zeci de angajați ai companiei azere Evrascon JSC, care efectuează lucrări de reparație a două segmente din drumul național R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni și drumul R33: Chișinău-Lăpușna, au intrat în grevă de câteva zile pentru că nu și-au primit salariile de 3-5 luni. Administrația companiei dă asigurări că în scurt timp problema va fi soluționată.

„De sâmbătă suntem în grevă. Am făcut un demers către administrația companiei și am anunțat șefii de șantier. Am fost, luni, la Direcția care monitorizează raporturile de muncă în raionul Ungheni. Nu am putut să vorbim cu nimeni, sunt în concediu. Marți, intenționăm să mergem la Chișinău, la Inspectoratul General al Muncii. Nu știm ce să mai facem, nu mai putem să lucrăm în asemenea condiții”, scrie portalul anticorupție.md, citând un muncitor care a solicitat anonimatul.

Discriminare pe șantier?

Aceste informații au fost confirmate și de ingineri din cadrul companiei, care au precizat că astfel de probleme la plata salariilor se întâmplau și în anii precedenți, doar că atunci erau întârzieri de o lună-două, iar acum de 3-5 luni.

"Ne promit că în scurt timp ne vor da banii, dar noi avem copii, care degrabă trebue să se ducă la școală, iar eu nu am bani nici pentru ca să îmi pun câțiva lei pe contul de telefon ca să pot suna. Din luna aprilie nu am primit nici-un ban pentru muncă și ne temem că nici nu îi vom primi până la sfărșitul construcției", a declarat pentru Mold-street.com, un angajat de la Evrascon.

Totodată el a spus că la alte companii de construcții nu se întâmpla așa-ceva și că în aceste condiții multe persoane sunt gata să plece.

Advertisement

În plus a susținut că astfel de restanțe sunt doar față de angajații moldoveni, nu și față de cei veniți din Azerbaijan. "Pentru ei au găsit rapid, bani, dar pentru noi nu!", a declarat angajatul.

Compania promite plata restanțelor la salarii

Nazim Gadjiev, reprezentant al grupului Evrascon, responsabil de șantierul de construcție a confirmat existența restanțelor la plata salariilor, dar a negat că ar acestea sunt doar față de anagajații din Moldova.

"Avem vreo 200 de angajați, din care 60-70 sunt azeri. Toți angajații sunt în aceleași condiții", a declarat pentru Mold-street.com, managerul.

Totodată el a promis că în scurt timp problema va fi soluționată. "Toți au probleme cu finanțele, dar până la finele săptămânii vom primi bani pentru lucrările efectuate și vom achita restanțele pentru lunile mai-iunie, iar până la mijlocul lunii august și pentru iulie. Cât despre restanțele din ianuarie-februarie 2019, apoi acestea sunt doar față de 6-7 angajați, căci restul nu au lucrat în acea perioadă", a explicat Nazim Gadjiev.

Managerul a mai spus că firma nu este interesată ca lucrările să fie stopate și a dat asigurări că reabilitarea celor două segmente din drumul R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni vor fi finalizate până la finele acestui an.

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) au declarat pentru Mold-street.com că nu știu nimic despre faptul că muncitorii au intrat în grevă și că ar exista probleme financiare la compania azeră.

Penalități de 5 milioane euro

Evrascon este responsabilă de reparația a 80 de kilometri din drumurile naționale – R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni și R33: Chișinău-Lăpușna, finanțate cu circa 56 de milioane de euro din surse externe prin Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Contractele de reabilitare a porțiunilor drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni au fost semnate încă în martie 2014, cu Evrascon JSC din Azerbaidjan și OHL ZS din Cehia. Reabilitarea drumurilor urma să fie finalizată în 2016, dar acestea au fost tergiversate din diverse motive: de la necesitatea efectuării de noi lucrări, la lipsa banilor.

Autoritățile au amenințat că vor rezilia contractele, dar până la urmă nu s-a ajuns la o astfel de decizie.

„Deși aceste companii sunt penalizate, continuăm să lucrăm cu ele, pentru că în caz contrar ar dura mai mult procesul de relicitare”, declara la începutul lunii mai, fostul ministru al Economiei, Chiril Gaburici.

La finele lunii mai fostul premier Pavel Filip avertiza cu sancțiuni dure compania Evrascon, care a plătit din 2016 penalități de 360.000 de euro din peste 5 milioane de euro calculate.

Precizăm că beneficiar final al grupului Evrascon figurează Manaf Șirinov, care ar fi fratele vicepremierului azer Abid Șirinov.Oportunitati