Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru 5-10 august 2019

shadow
Duminică, 11.08.2019 07:09   1224
Climatul fiscal în Republica Moldova se înăsprește, pe de o parte, iar autoritățile pe de altă parte promit o libertate economică mai mare prin destructurarea monopolurilor și exlusivităților acordate de regimul anterior. Care sunt șansele reușitei?

Ministerul Economiei și Infrastructurii a pregătit un proiect de lege ce prevede lichidarea monopolului deținut de SA Metalferos la colectarea și exportul de deșeuri de metal. Compania respectivă a fost una din sursele de finanțare a Partidului Democrat, se spune în analiza despre chinurile demonopolizării

* * *

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis să trimită la rejudecare dosarele pe care au fost condamnați Vitalie Burlacu și Irina Baglai pentru coruperea deputaților. Instanța a descoperit că procesul inițial a fost desfășurat cu multiple încălcări ale procedurilor și drepturilor acuzaților. 

* * *

Mai puțin noroc are Vladimir Plahotniuc, în privința căruia Judecătoria Tverskaia din Moscova, Federația Rusă, a emis mandat de arestare. Ex-liderul PDM este învinuit de organizarea unei grupări criminale și omor. Cine a fost omorât rămâne un mister. 

* * *

Un alt democrat, Viorel Bezede, și-a dat demisia din funcția de director al Combinatului de Vinuri Mileștii Mici. Acesta este unul dintre „eroii” care au aruncat, pe 9 iunie 2019, curcanii legați la picioare peste gardul Președinției. Unele păsări n-au supraviețuit zborului neautorizat, la fel ca și cariera lui Bedeze

* * *

Manageri noi au și companiile Moldtelecom și Vestmoldtransgaz. În primul caz Igor Sârbu va asigura interimatul până la alegerea unui director general prin concurs, iar în al doilea caz este vorba de transferul administratorului de la firma-părinte care administrează construcția magistralei de gaz Iași-Chișinău la firma-fiică. 

* * *

Compania care gestionează gările și stațiile auto din Moldova și-a schimbat asociații de trei ori pe parcursul a două luni. Printre aceștia sunt moldoveni, americani, ucraineni și francezi. Care și cât deține aflați din acest material

* * *

Schimbarea proprietarilor de pachet de control a avut loc și la Cereale-Cupcini, unde circa 75% de acțiuni au fost tranzacționate pentru 16 milioane de lei.

Advertisement

Cine a pus așa bani pe masă pentru o societate agricolă, având în vedere că prețul de vânzare per acțiune este de 2 ori mai mare decât cel nominal? 

* * *

O altă tranzacție ar putea avea loc în sectorul bancar. Fincombank a scos la vânzare un pachet de peste 36% din acțiunile proaspăt emise, la un pret de 2,6 ori mai mare decât valorea nominală. Cine va fi cumpărătorul, după ce BNM a suspendat drepturile unor acționari din familia fostului președinte Vladimir Voronin, este o întrebare de 124 milioane de lei

* * *

Ilan Șor a dat bir cu fugiții, însă businessul lui trăiește și prosperă. Compania Klassika Asigurări SA a anunțat că va achita dividende de 6,22 de milioane lei, pentru anul 2018 și prima lună din acest an, acționarului său Avantage SRL (100%). Printre asociații acestei firme îi găsim pe apropiații fostului primar de Orhei Denis Ulanov și Viorel Melnic. Aflați din acest articol câte milioane intenționează să achite Klassika Asigurări din dividende. 

* * *

Am scris ”intenționează” deoarece Comisia Națională a Pieței Financiare suspendase drepturile de acționar și operațiunile prin conturile bancare, ca urmare a nerespectării Legii cu privire la asigurări. Aflați aici ce se întâmplă, totuși, la Klassika Asigurări. 

* * *

Și Banca Națională intervine pe piața financiară, instituind noi reglementări în domeniul serviciilor de plată, cu scopul de a face mai multă transparență. Despre ce este vorba citiți aici

* * *

Tot BNM constată într-un raport că reforma în sistemul național de remunerare, în rezultatul căruia au fost majorate salariile într-un șir de domenii, nu a adus și o creștere a productivității (unul din scopurile anunțate ale reformei). Salariul crește, productivitatea scade, notează autorul articolului

* * *

Programul ”Cetățenie prin investiție” are deja primi cinci beneficiari, care au vărsat în bugetul patriei noi ceva mai mult de jumătate de milion de euro. Pe rol sunt încă 34 de cereri, însă Parlamentul de la Chișinău a instituit un moratoriu asupra implementării programului. Va reuși oare Moldova să adune cele 1,3 miliarde de euro de la străinii care vor să-I jure credință

* * *

Cert este ca statul are nevoie mare de bani și una din măsurile în acest sens este impozitarea câștigurilor în loterie și pariuri sportive. Anularea facilităților fiscale însă va fi contraproductivă și cel mai mare perdant va fi tot statul, consideră managerul firmei bulgare care este partenerul Guvernului în domeniul dat. Plamen Milanov explică într-un interviu de ce nu trebuie schimbate regulile pe piața jocurilor de noroc. 

* * *

Nici Camera de Comerț Americană din Moldova nu pare entuziasmată de unele acțiuni ale noului Guvern. Majorarea de la 1 ianuarie 2020, cu circa 50% a taxelor aplicate mărfurilor ce poluează mediul ar contravine prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, susține AmCham

* * *

Pe de altă parte, intențiile Guvernului pot fi înțelese - numai fondul de asigurări sociale poate înregistra un deficit record de 2 miliarde de lei. Măsurile propuse de Ministerul Finanțelor referitor la anularea facilităților și majorarea taxelor au găsit susținere în Guvern și probabil vor fi votate și în Parlament. 

* * *

Cel puțin în cazul magazinelor duty-free situația este clară. Singura surpriză însă este că data eliminării tratamentului ”domnesc” în privința acestora se propune a fi 1 septembrie 2019, deși deputații vor din 1 august 2019. 

* * *

Deprecierea cu circa 5% a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și euro a forțat Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să aprobe majorarea prețurilor la circa două mii de denumiri de medicamentele de pe piață. 

* * *

Altceva? Republica Moldova a înregistrat în luna iulie o deflație de 0,2%, după ce în iunie indicele prețurilor de consum la fel s-a redus cu 0,2% față de luna precedentă. De ”vină” este vara, afirmă cei de la Statistică. 



Oportunitati