Apple cade pe locul al patrulea în topul producătorilor de telefoane inteligente

shadow
Sâmbătă, 10.08.2019 09:10   935
Apple a coborât pe locul patru în clasamentul realizat de IHS Markit a celor mai mari producători de smartphone-uri din lume pentru al doilea trimestru din 2019.

Compania americană de tehnologie a fost depășită în trimestrul al doilea din 2019 în topul IHS Markit al producătorilor mondiali de smartfoane de gigantul coreean Samsung şi producătorii chinezi Huawei și Oppo, scrie Business Insider. Oppo este un brand din China mai puțin cunoscut în Occident.

Apple pierde lupta cu concurenţii din China

Conform datelor IHS, Apple a livrat 35,3 de milioane de aparate în cele trei luni încheiate în iunie, având o cotă de 11% din piață. A fost depășită de Oppo, care a livrat 36,2 milioane. Samsung și Huawei, au livrat 75,1 și 58,7 milioane, asigurând cote de piață de 23%, respectiv 18%. 

Vânzările de iPhone au scăzut în ritm record în primul trimestru al anului și au continuat s-o facă și în al doilea, fiind mai mici cu 11,8% față de primul semestru din 2018 la 26 de miliarde de dolari.

Advertisement

Ele reprezintă acum însă mai puțin de jumătate din veniturile totale ale lui Apple, compania beneficiind de creșteri din partea altor produse ca Apple Watch.

Analiștii Business Insider apreciază că situația este cauzată de faptul că utilizatorii păstrează mai mult timp vechile telefoane și evită să cheltuiască pentru unele noi și mai scumpe.

La aceasta se adaugă refuzul lui Apple de a crea un iPhone ieftin destinat clienților de pe piețe în dezvoltare a făcut-o să rateze un segment-cheie și să permită rivalilor să câștige cote mai mari de piaţă.

De notat că pe locurile 5 şi 6 se află alţi doi mari producători chinezi: Xiaomi şi Vivo, aflaţi în plină ascensiune.

Huawei rezistă la presiunile americane

Pe de altă parte, datele IHS arată că, în acest moment, Huawei a reușit să supraviețuiască recentelor interdicții comerciale aplicate de SUA.

Potrivit lui Jusy Hong, director de cercetare și analiză IHS, acest lucru se datorează faptului că Huawei și-a sporit vânzările în China.

"În urma unei performanțe puternice din primul trimestru, Huawei a fost unul dintre puținii producători de telefoane inteligente care a înregistrat tendința negativă generală pe piață în trimestrul doi. Huawei a fost în măsură să înlocuiască livrările internaționale în scădere cu vânzările crescute în China", a declarat expertul.

Dar Hong a avertizat că efectele totale ale interdicției vor fi resimțite de afacerile internaționale ale Huawei în trimestrul următor.

Conform datelor IHS, în trimestrul II vânzările de smartphone-uri au scăzut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au constituit 331,2 milioane de unităţi, cu 12,3 milioane mai puţin. Oportunitati