Noii modificări ce vizează activitatea magazinelor duty-free

shadow
Vineri, 09.08.2019 14:52   1086
Ministerul Finanțelor susține inițiativa de revizuire a tratamentului fiscal aplicat magazinelor duty-free situate la intrare sau pe teritoriul Republicii Moldova, dar propune ca eliminarea facilităților fiscale să fie de la 1 septembrie 2019, deși deputații au propus de la 1 august 2019.

Potrivit unor amendamente la proiectul de lege, propuse de Ministerul Finanțelor, "menținerea regimului fiscal actual aplicat magazinelor duty-free dezavantajează climatul investițional și economic al Republicii Moldova, precum și subminează normele din art.126 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova, care prevede că statul trebuie să asigure protecția concurenței loiale".

Pe de altă parte, Ministerul propune ca mărfurile introduse în magazinele duty-free să beneficieze de scutire de la plata taxei vamale și a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale. Acum de scutire beneficiază doar "mărfurile plasate și comercializate în magazinele duty-free".

Advertisement

Astfel litera k din articolul 28 Scutirea de taxa vamală va avea următorul cuprins: „k) mărfurile plasate și comercializate în magazinele duty-free amplasate în zona intrării/plecării și pe teritoriul Republicii Moldova, barurile și restaurantele duty-free;”

În prezent în Parlament este examinat un proiect de lege care ar elimina facilitățile fiscale și vamale acordate anterior magazinelor duty free, în special în cazul celor de la intrarea în țară, fapt recomandat în trecut și de Curtea de Conturi.

Cu toate acestea, Centrul Național Anticorupție constată în expertiza anticorupție a acestui proiect că acesta ar „atenta la unitatea conceptului de duty-free”.

„Urmare a implementării proiectului vor exista unități duty-free beneficiare de facilități fiscale (amplasate la ieșirea din țară) și unități duty-free fără careva facilități fiscale (amplasate la intrarea în țară). Or, conceptul activității duty-free constă în eliberarea de anumite impozite, adică „liber de impozite”. Astfel, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normelor juridice”, susține CNA.

Desigur că indiferent de situație autoritățile trebuie să acționeze în conformitate cu legislația, dar în același timp ele trebuie să elimine astfel de practici, care distorsionează concurența și aduc prejudicii uriașe bugetului țării.Oportunitati