Şeful, nașul, finul și alții. Cine sunt judecătorii vizați de ancheta procuraturii

shadow
Luni, 12.08.2019 09:23   7913
Procuratura Generală a anunțat, vineri 9 august, că a reluat examinarea cazului sesizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la acțiunile pretins ilegale ale conducerii judecătoriei mun. Chișinău, a Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Inspecției Judiciare.

Astfel pe cazul dat, la Procuratura Generală a fost depus și înregistrat, în ordinea prevăzută de art.262 și 274 din Codul de procedură penală, denunțul magistratului vizat în actele prezentate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Suspectați de presiuni și persecutarea unor judecători

„În concret, declarantul reclamă influența necorespunzătoare din partea unor conducători de instanțe judecătorești asupra magistraților la judecarea și soluționarea cauzelor aflate în gestiunea acestora, precum și persecutarea ulterioară pentru neexecutarea așa-numitelor indicații ale superiorilor, atentându-se grav la independența și imparțialitatea judecătorilor”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Totodată, Procuratura spune că va verifica faptele invocate în cadrul unui proces penal și va informa suplimentar publicul larg despre măsurile întreprinse și deciziile, adoptate în consecință.

Presiuni și sancțiuni din partea conducerii

Amintim că la finele lunii iunie, Mihai Murguleț, judecător de instrucție la judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a depus la CSM o Notă Informativă în care informa CSM că „în perioada 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani), Corneliu Guzun, care i-au denigrat imaginea de judecător”.

Potrivit hotărârii motivate a CSM, prin care în urma acestei Note, șapte magistrați au fost înlăturați din funcțiile administrative, iar un judecător a fost revocat din componența Colegiului de Evaluare a CSM, Mihai Murguleț susține că aceste atacuri au fost precedate de „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care a intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile”.

La fel a intervenit și președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, „privind soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane, solicitări respinse de judecător ca fiind ilegale și inadmisibile”.

Advertisement

Magistratul afirmă că, „urmare a refuzului admiterii acestor solicitări, în privința lui s-au început atacuri denigratoare, cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”.

Nașul Sternioală de la Colegiul de evaluare

Tot urmare a acestor acțiuni, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Rîșcani), Corneliu Guzun, i-a comunicat că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționînd că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.

Este vorba de Oleg Sternioală, judecător la CSJ și care din 22 noiembrie 2016 a fost desemnat în calitate de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, pe un termen de 4 ani, exercitând din anul 2017 și funcția de președinte al Colegiului de evaluare.

Drept urmare a Notei informative, plenul CSM a decis să înlăture din funcțiile administrative pe președintele CSJ, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Judecătoriei Chișinău Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, precum și pe inspectorul-judecător principal în cadrul Inspecției Judiciare, Nicolae Clima. Prin aceeași decizie, Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor.

Cum Procuratura generală a tergiversat ancheta

Menționăm că Procuratura Generală nu a dat nume, dar ținând cont de datele din Nota informativă și decizia CSM, acesta ar fi cercul principal al judecătorilor ce cad sub ancheta Procuraturii. 

Totodată, în Nota sa Mihai Murguleț nu a dat și cazurile concrete examinate de el, pentru care au intervenit cu presiuni și imixtiuni șefii de la CSJ și Judecătoria Chișinău. Acestea s-ar conține în anexele la Notă, pe care le-ar fi prezentat la CSM și Procuratură.

Anterior, fosta conducere a Procuraturii generale anunța că nu va verifica faptele invocate de judecătorul Mihai Murguleț în Nota informativă, pe motiv că „nu corespunde cerințelor de formă și de conținut ale unei sesizări despre săvârșirea unei infracțiuni”.

În plus se afirma că judecătorul, fiind invitat pentru audieri, nu s-ar fi prezentat la organul de urmărire penală. 

Magistratul Mihai Murguleț a dezmințit aceste informații, susținând că s-a prezentat la Procuratura Generală, la invitația procurorei Victoria Boldesco, pentru a fi audiat pe marginea sesizării depuse de CSM în legătură cu Nota informativă. 

Mai adăugăm că mai multe anchete jurnalistice au arătat existența unor legături strânse de rudenie în domeniul justiției, existând veritabile clanuri de judecători, procurori, avocați, notari etc. 

„Judecătorul este persoana învestită constituțional cu atribuții de înfăptuire a justiției, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanțelor judecătorești sînt independenți, imparțiali și inamovibili și se supun numai legii. Judecătorii iau decizii în mod independent și imparțial și acționează fără niciun fel de restricții, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții, directe sau indirecte, din partea oricărei autorități, inclusiv judiciare. Organizarea ierarhică a jurisdicțiilor nu poate aduce atingere independenței individuale a judecătorului.” Art.1, alin.(2)-(4) din Legea cu privire la statutul judecătorului.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati