DOC Plahotniuc este acuzat de omor în Rusia

shadow
Luni, 05.08.2019 15:46   10094
Judecătoria Tverskaia din Moscova, Federația Rusă, a emis mandat de arestare pe numele ex-liderului Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc pe faptul creării unei grupări criminale organizate.

Conform datelor de pe pagina web a instanței Vladimir Plahotniuc este acuzat de omor în baza alin. 2 al articolului 105 din Codul Penal al Federației Ruse, punctele j, z și l.

Mai exact de "omor săvârșit de un grup de persoane, sau un grup organizat", "din motive mercenare sau la comandă și însoțițe de tâlhărie, extorcare sau banditism"; "omor bazat pe ură sau dușmănie politică, ideologică, rasială, națională sau religioasă sau bazat pe ură sau dușmănie împotriva oricărui grup social".

Cine a fost persoana, moartea căreia ar fi comandat-o Plahotniuc nu este specificat.

Potrivit agenției Tass.ru, măsura va începe să fie calculată din momentul extrădării lui Plahotniuc în Rusia sau din momentul reținerii acestuia pe teritoriul Federației Ruse.

Advertisement

Dacă va fi extrădat de SUA.

Avocata lui Plahotniuc, Daria Konstantinova a declarat în instanță despre nevinovăția clientului său și a cerut să fie refuzată emiterea mandatului de arestare.

„Nu există elemente de crimă în acțiunile imputate lui Plahotniuc. Persecuția sa în Rusia este de natură politică”, a spus apărătorul.

La rândul său, anchetatorul a anunțat intenția de a solicita extrădarea fostului politician democrat în Rusia.

„În acest caz, a fost adunată o cantitate suficientă de probe care să ne permită să afirmăm despre implicarea lui Plahotniuc în acuzațiile aduse și să solicităm extrădarea lui în Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Precizăm că anterior Plahotniuc era învinuit pe două capete de acuzare: organizarea unei grupări criminale și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin transmiterea resurselor financiare spre zone offshore. Este vorba de dosarul în care alături de Plahotniuc, figurează și Veaceslav Platon.

La finele lunii iunie, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc de conducerea unui cartel internațional de droguri. Potrivit anchetatorilor ruși, el ar fi participat la furnizarea de hașiș marocan, prin Spania, către Rusia.Oportunitati