Cum nu a fost demonopolizată piața metalelor

shadow
Luni, 05.08.2019 08:28   3430
Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un proiect de lege care ar veni să lichideze monopolul deținut de SA Metalferos la colectarea și exportul de deșeuri de metale, a anunțat premierul Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV8.

„Se discută despre desfacerea acestui monopol, pentru că schemele de corupție infiltrate acolo au fost prea multe și prea sofisticate... Justificările inițiale de fațadă ale guvernărilor precedente erau că se fura metalul neuzat și se vindea ca metal uzat”, a declarat Maia Sandu.

Cine controlează Metalferos, controlează piața metalelor

În opinia premierului, curățarea cea mai rapidă poate fi prin demonopolizarea sectorului. „Toată lumea înțelege că nu vine prim-ministrul să aresteze fostul ministru de interne sau să aresteze fostul șef al Agenției Proprietăți Publice, sau fostul director de la Moldtelecom, de la Metalferos. Ceea ce poate face Guvernul la început este să elimine acești oameni din sistem. Să transmită, acolo unde nu a fost transmis, ancheta despre ilegalitățile, hoțiile pe care le-au comis acești oameni. Şi următorul pas – vine procuratura, instanța de judecată, care decide cine trebuie să ajungă la pușcărie și cine nu”, a mai spus Maia Sandu.

De notat că statul controlează capitalul Metalferos, deținând peste 78% din acțiuni. Respectiv, monopolul activităților de comercializare a resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase este deținut de stat. Problema a fost însă în permanență în cine administrează Metalferos și firmele căpușe din jurul întreprinderii și mai ales cine controlează fluxurile financiare.

Chinurile demonopolizării

Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacție la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică și viața oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanțare pentru anumite partide și politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliție AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităților de comercializare a resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, precum și de export al acestora”.

Abia peste un an și jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieței de comerț și export a deșeurilor metalelor feroase și neferoase, care ar permite mai multor agenți economici să obțină licențe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului și fracțiunii Partidului Liberal-Democrat.

Proiectul prevedea condiții speciale pentru operatori, precum dotarea cu terenuri speciale de colectare, mijloace tehnice, deținerea unui capital propriu de cel puțin 4 milioane de lei și o experiență de export în domeniu de circa 6 ani. De asemenea, documentul prevede majorarea până la 100.000 de lei (circa 6.000 de euro la acel moment) a taxei pentru eliberarea licenței de export de metale, care pe atunci era de 2.500 de lei. 

Democrații nu au susținut inițiativa, inclusiv și vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, care specifica într-o notă informativă că „o eventuală liberalizare a activităților de comercializare și export a deșeurilor, ar putea provoca un val de furturi și sustrageri de utilaje și obiecte feroase de pe teritoriul Republicii Moldova, situație cu care țara noastră s-a confruntat la sfârșitul anilor nouăzeci ai secolului trecut”.

Advertisement

În asemenea condiții, el susținea că ar fi logic ca statul „odată cu promovarea ideii de demonopolizare a activității în cauză să prevadă și unele condiții de selectare rezonabile și transparente față de toți agenții economici din domeniu, dictate de specificul activității și de interesele de securitate industrială și energetică”. 

Deputatul democrat Valeriu Guma afirma chiar că astfel întreprinderea Metalferos ar putea fi adusă în prag de faliment. În consecință PDM a cerut impunerea unor cerințe mai dure pentru a obține licențe, precum „deținerea în proprietate a suprafețelor de teren consolidate cu suprafață de 2 hectare în același loc, dispunerea de capital propriu de 15 milioane lei și o taxă de licență de 250.000 de lei”, propunea Adrian Candu, deputat PD.

În final, documentul propus de PLDM nu a fost susținut de Partidul Democrat și nici de opoziția comunistă.

Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat că „adoptarea acestui proiect ar fi permis majorarea acumulărilor la buget de la exportul metalelor, datorită accesului pe piață a mai multor agenți economici și la eliminarea schemelor de evaziune fiscală, prin intermediul firmelor fantome”.

Premierul de atunci Vlad Filat a prezentat ulterior mai multe cifre care ar demonstra că Metalferos ar exporta cantități mult mai mari de deșeuri de metale, decât se raportează, iar banii dispar prin tot soiul de firme fantomă.

Democrații și comuniștii contra liberalizării pieței metalelor

Peste aproape doi ani, în toiul crizei politice, ce a urmat după „vânătoarea de la Pădurea Domnească”, au fost difuzate mai multe informații privind schemele de la Metalferos, dar și înregistrări audio cu oficiali de la Guvern și Fisc privind această întreprindere.

Ministerul Afacerilor Interne anunța atunci că încă în 2011 a intentat două cauze penale pe „spălarea de bani și evaziune fiscală” la Metalferos.

„Compania ar fi efectuat tranzacțiile prin intermediari înregistrați în zone offshore din Belize și Insulele Virgine, precum și în Noua Zeelandă, prin care erau ascunse diferențele considerabile de preț... Pentru comparație, între cantitățile de metal declarate în perioada 2006-2011 și cantitățile livrate a fost o diferență de 231.000 de tone de metal, ceea ce ar fi permis ca o sumă de 729,2 milioane de lei să nu ajungă în conturile întreprinderii”, se menționa în comunicatul MAI.

Una dintre schemele deconspirate în anii 2011-2013 la Metalferos

Totodată, se mai afirmă că Procuratura Generală a retras imediat dosarele de la MAI și practic le-a îngropat.

În plus un nou proiect de lege care la fel prevedea demonopolizarea promovat de deputații liberali Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu, a fost votat doar de 33 de deputați liberali și liberal-democrați. PDM iarăși a condiționat aprobarea proiectului, propunând unele amendamente, care nu au fost acceptate.

Autorul inițiativei, liberalul Valeriu Munteanu, a declarat că cei care au creat acest monopol nu vor ca acesta să fie lichidat. În replică, deputatul comunist Oleg Reidman a spus că instituirea acestui monopol a pus capăt „haosului ce domnea pe această piață”. „Dacă actuala guvernare nu este în stare să administreze cu cap întreprinderea Metalferos, aceasta este o altă problemă“, susținea Reidman.

Metalferos, principalul finanțator al Partidului Democrat?

Proiecte similare au mai apărut și în anii 2014-2015, doar că niciunul nu a mai ajuns a fi adoptat. Motivul a fost același - opoziția PDM.

Două săptămâni în urmă, fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu a declarat într-un interviu pentru TV8, că și el ar fi promovat un proiect de lege cu privire la demonopolizarea companiei Metalferos, însă acest fapt nu a convenit conducerii Partidului Democrat. Potrivit lui, în spațiul public se vorbea pe atunci că există unele conexiuni ale PDM și Metalferos.

„Lucrul acesta mi l-a confirmat și Vasile Botnari, deputat PDM (în primăvara anului 2011), care s-a apropiat la un moment dat de mine și m-a avertizat că Metalferos este principalul finanțator al Partidului Democrat și el trebuie să rămână instituție de monopol în stat, în caz contrar partidul va rămâne fără finanțare”, a afirmat fostul parlamentar, arestat și condamnat în 2017 pentru spionaj și trădare de Patrie, iar apoi eliberat de instanță, pentru că au fost admise mai multe încălcări de procedură.

Este cazul să amintim că și unele instituții internaționale au criticat menținerea monopolului Metalferos, menționând necesitatea eliminării cerințelor restrictive.

Toate acestea arată că în jurul Metalferos au fost și sunt mai multe scheme dubioase, iar anumite structuri de stat și politicieni s-au opus eliminării acestora. 

Dacă va reuși actuala guvernare să schimbe situația din domeniu vom trăi și vom vedea. Primul pas a fost făcut, dar acesta este însă insuficient.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

 Oportunitati