Cum a fugit Ilan Șor din Moldova. Procuratura caută vinovații la Aeroport

shadow
Vineri, 02.08.2019 13:05   3023
Procuratura a anunțat astăzi despre continuarea acțiunilor de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 -17 iunie 2019, a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor, condamnat la 7,5 ani închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani.

Potrivit secției relații publice a Procuraturii Generale, s-a constata că, mai multe persoane, printre care și Ilan Șor, au traversat ilegal frontiera de stat prin segmentul de trecere al Aeroportului Internațional Chișinău, în calitate de pasageri ai unor curse charter, eludând controlul vamal și cel de frontieră.

"Acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului și a fost posibil din cauza atitudinii neglijente față de obligațiunile de serviciu ale angajaților Serviciului Vamal și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului", susțin procurorii.

De asemenea, aceasta a avut loc și cu implicarea nemijlocită a angajaților companiei Avia Invest SRL, care deține în concesiune Aeroportul și asigură serviciile de transport și trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter.

Advertisement

Ca urmare a abaterilor grave constatate, Procuratura capitalei a declanșat, pe 2 august, două cauze penale pe faptul: neglijenței în serviciu, admisă de către angajații Serviciului Vamal și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău și abuzului de serviciu, comis de către factori de decizie ai companiei Avia Invest SRL.

Reamintim că, anterior, procurorii au audiat persoane responsabile de verificarea și supravegherea punctelor de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, au ridicat și examinat înregistrările video de pe teritoriul aerodromului, precum și alte acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații.

Potrivit materialelor, în lipsa unui acord al Curții de Apel Cahul, instanță care judecă cauza penală în privința acestuia și în cadrul căreia față de inculpat a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal și cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Precizăm că ultima apariție publică a lui Ilan Șor a fost la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Igor Dodon a spus anterior că la Aeroportul Internațional Chișinău erau două ieșiri separate prin care atât fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, cât și deputatul Ilan Șor erau duși cu mașinile, fără controlul de rigoare, la scările avionului, atunci când plecau peste hotare.

„Ei treceau cu mașinile direct la avion”, a declarat Igor Dodon. Oportunitati