Chinezii nu ne mai repară drumurile? Fosta guvernare așa și nu a semnat Acordul de finanțare

shadow
Vineri, 02.08.2019 09:54   1678
În urma rectificării de către Guvern și Parlament a Bugetului de stat pentru anul 2019, cheltuielile se vor diminua cu circa 1,33 miliarde lei și vor constitui 46,34 miliarde lei.

Cheltuielile curente, în bugetul de stat vor fi diminuate cu doar 11,9 milioane de lei și vor constitui 41,21 miliarde lei, cele de personal vor crește cu 632,2 milioane lei și vor ajunge la 7,64 miliarde lei, ca urmare a implementării normelor prevăzute de legislație. Mai exact a legii salarizării.

Investițiile capitale scad cu 1,31 miliarde lei

Pe de altă parte cheltuielile pentru bunuri și servicii se diminuează cu 189,7 milioane de lei și vor constitui 2,27 miliarde lei.

Cel mai afectat domeniu de rectificarea bugetară este cel al investițiilor capitale, unde cheltuielile se vor diminua cu 20,4%, sau cu 1,31 miliarde lei, până la 5,12 miliarde lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor această diminuare „se datorează extinderii termenului de lansare și de implementare a unui șir de proiecte investiționale, ceea ce a contribuit la micșorarea alocațiilor”.

Printre acestea se numără și o serie de proiecte anunțate ca pe niște succes remarcabile de fosta guvernare.

Fără banii Chinei și Belarusului

Printre acestea se numără proiectul „Reabilitarea drumurilor cu suportul Republicii Populare Chineze” care presupunea că în acest an vor fi efectuate lucrări de circa 415 milioane lei. Lucrările nu au început și nici nu vor începe în acest an pentru că nu a fost semnat încă Acordul de Finanțare.

Aminitim că anul trecut Guvernul Filip a inițiat negocieri asupra proiectelor Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Industrială și Comercială din China (ICBC), privind un împrumut de 228 milioane de euro pentru a perioadă de 15 ani pentru reabilitarea acestor două segmente de drumuri. 

Citiți și:

După eșecul înregistrat cu UE, Moldova acceptă banii Chinei pentru reabilitarea drumurilor

Era vorba de proiectul de reabilitare a sectorulului Criva - Bălți al drumului național M5 (Frontiera cu Ucraina - Criva - Bălți - Chișinău - Tiraspol) și proiectul de reabilitare a drumului național R13, Bălți - Florești drumul R14.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme:

Advertisement

Oportunitati