Platon susține că Victoriabank ar trebui să întoarcă statului 4 miliarde de lei

shadow
Vineri, 02.08.2019 06:59   2223
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, susține că o parte din miliardul furat din sistemul bancar al Republicii Moldova poate fi în prezent ușor recuperată de la unele bănci din Moldova.

În acest sens Platon a menționat în cadrul unui interviu pentru TV8, implicarea în devalizarea sistemului bancar a altor bănci, decât cele trei ce făceau parte din "Holdingul Shor", fapt descris detaliat și în raportul Kroll 1.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

E vorba în special de Victoriabank, care după ce pe 13 noiembrie 2014 a fost emisă prima garanție de către Guvernul Leancă a început să "pompeze" parcă la comandă sute de milioane de lei în Banca de Economii și doar în câteva zile suma creditelor interbancare a urcat de la 90 de milioane de lei la 1,84 miliarde de lei, se arată în Raportul Kroll 1.

Riscul a fost minim, pentru că exista deja hotărârea Guvernului privind emiterea garanției și banii urmau a fi primiți înapoi din fondurile BNM.

Veaceslav Platon a declarat în interviul pentru TV8 că prin această operațiune, ce a făcut parte din procesul de devalizare a sistemului bancar, a fost formată o datorie artificială de circa două miliarde de lei a Băncii de Economii față de Victoriabank.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati