Câștigurile mai mari de 240 lei din loterii și pariuri sportive vor fi taxate

shadow
Joi, 01.08.2019 13:44   1427
Guvernul a dat aviz pozitiv la o inițiativă de modificare a Codului Fiscal, prin care sunt anulate o serie de facilități fiscale acordate activităților din domeniul jocurilor de noroc.

Potrivit notei informative, obiectivul proiectului este anularea facilităților fiscale pentru activitățile din domeniul jocurilor de noroc, abrogarea normei ce stabilește restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național și a celei ce vizează scutirea de TVA fără drept de deducere a mărfurilor și serviciilor importate în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat. 

Câștigurile mai mari de 240 lei din loterii și pariuri sportive vor fi impozitate 

Natalia Gavrilița, Ministrul Finanțelor a argumentat necesitatea unor astfel de modificări prin necesitatea "asigurării unui raport echilibrat cost-beneficiu".

Citiți și:

Guvernul își joacă norocul cu un gangster bulgar și un miliardar austriac

Astfel se propune ca "câștigurile de la loterii și/sau din pariurile sportive să nu fie impozitate până la mărimea de 1% din scutirea personală (240 lei).

Advertisement

Aceasta se argumentează prin specificul organizării achitărilor cîștigurilor aferente loteriilor și/sau pariurilor sportive în locurile de comercializare a biletelor de loterie și de desfășurare a pariurilor sportive (chioșcuri, magazine alimentare, stații PECO) care face dificilă asigurarea reținerii impozitului pe venit din cîștigurile cu sume foarte mici". 

Se prevede că modificările la Codul Fiscal vor intra în vigoare pe 1 septembrie 2019.

Cât despre parteneriatul public-privat al cărui contract a fost încheiat în perioada 1 ianuarie 2018–1 septembrie 2019, proiectul prevede că se vor aplica prevederile art. 101(Restituirea TVA la investiții (cheltuieli) capitale efectuate în cadrul parteneriatului public-privat de interes național) și art. 103 alin. (98) din Codul fiscal care prevede că se scutesc de TVA fără drept de deducere "mărfurile și serviciile importate de către parteneri în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat din lista lucrărilor și serviciilor de interes public național propuse parteneriatului public-privat, aprobată de Guvern".

Loteria bulgară se ocupă de loterie și pariurile sportive 

Menționăm că în luna mai 2018, Agenția Proprietății Publice (APP) a semnat un parteneriat  public privat „din sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile/evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice” cu NGM SPC Limited (din numele Asocierii operatorilor economici New Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited) – în calitate de partener privat și NGM Company SRL - în calitate de partener.

Companiile fac parte din National Lottery AD, cel mai mare operator licențiat pe jocuri de noroc în Bulgaria, controlat de Vasil Krumov Bozhkov, supranumit "Craniul" (The Skull) și apreciat drept cel mai cunoscut gangster bulgar în depeșele diplomatice americane publicate de WikiLeaks.

Potrivit APP, "grupul ar avea cea mai rapidă creștere economică din Europa Centrală și de Est, la moment fiind una dintre cele mai inovatoare loterii din Sud-Estul Europei". În ultimii 3 ani, National Loterry AD a generat o cifră de afaceri de peste 650 milioane euro.Oportunitati