Directorul comercial al rețelei de duty free DFM și-a dat demisia din Parlament

shadow
Joi, 01.08.2019 04:37   4019
Deputata Maria Albot, aleasă din partea Partidului Politic ”Șor”, a renunțat la mandatul de parlamentar, în baza cererii de demisie depuse pe 31 iulie 2019. Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat care aparține Partidului Politic ”Șor”.

Cererea a venit la doar o zi după ce Veaceslav Platon a declarat într-un interviu pentru TV8 că Serghei Albot, soțul Mariei Albot a fost una dintre persoanele cheie în frauda bancară.

Neagă că ar fi verișoara lui Ilan Şor

"După interviu, multe publicații au scris imediat că deputatul Maria Albot este implicată în ceva. Poți răbda multe, dar când este o persoană corectă, decentă și începe să se spună asemenea lucruri despre tine, nu mai poți lăsa lucrurile așa cel puțin fără un comentariu și cel mult cu o adresare în judecată”, a scris Maria Albot, într-o postare pe contul său de Facebook.

Citiți și:

Promisiunile electorale ale capitalistului Shor: kolhozuri, monopoluri și economie de stat

Ea precizează că nu are nici un grad de rudenie cu Ilan Șor (în raportul Kroll 1 scrie că este verișoară n.red.) și își exprimă dezamăgirea că jurnaliștii au difuzat informații, inclusiv legate de raportul Kroll, fără să le verifice.

„Este foarte trist că informația prezentată de companii serioase, care costă bani enormi, adusă de jurnaliști în care oamenii au încredere, nu este verificată, iar bârfele se transformă în știri și titluri bombastice, oamenii sunt acuzați fără vină”, a scris Albot.

Advertisement

În același timp, Maria Albot precizează că decizia sa de a depune mandatul de deputat nu are nimic în comun cu acuzațiile la adresa ei și susține că a decis să-și depună mandatul pentru a reveni la activitatea în cadrul Fundației de Caritate "Miron Șor", unde a lucrat anterior.

Director comercial la Dufremol și DFM

Maria Albot (Guțuleac) este una dintre persoanele de încredere ale lui Ilan Șor, liderul Partidului Șor, alături de care apare în raportul Kroll 1. Ea este până în prezent proprietar unui pachet de 4,98% din acțiunile Băncii Sociale, una din cele trei bănci implicate în scoaterea în offshore a circa un miliard de dolari.

Albot este căsătorită cu fostul șef al Băncii Sociale, Sergiu Albot, sancționat de Banca Națională a Moldovei pentru evaluarea neadecvată a creditelor acordate. Anterior, acesta a deținut și funcția de vicepreședinte a Unibank, altă instituție bancară implicată în „Furtul Milliardului”, iar anterior a lucrat și la Banca Națională.

Potrivit RISE Moldova, Maria Albot și Ilan Șor și-au sudat relația de încredere încă din copilărie, fiind colegi de clasă la Liceul Logica din Chișinău.

Citiți și:

Ilan Şor și familia sa au vândut afacerea duty free din Moldova. Cine sunt noii proprietari

După finalizarea studiilor juridice, Albot l-a urmat pe Șor în afaceri, lucrând pentru companiile administrate de familia acestuia, fiind director comercial la Dufremol (2014-2018 și la DFM SRL (2018-prezent), companiile ce administrează rețeaua de duty free ce au parținut până nu demult familiei Şor.

De la afaceri până la politică a fost doar un pas. În aprilie 2017, la câteva luni după ce Partidul Ravnopravie și-a schimbat oficial denumirea în Partidul Șor, Albot a fost numită în funcția de secretar general al formațiunii.

După scrutinul parlamentar din februarie 2019, a ajuns deputată pe lista națională a Partidului Șor, iar locul ei va fi preluat de următorul candidat din lista fracțiunii - Inga Vinnik, economist de profesie.

Până în prezent, printre cei care și-au depus mandatele se numără Maia Sandu, Andrei Năstase și Liliana Nicolaescu-Onofrei din Blocul ACUM, care au ales funcții în Guvern. Fotoliul din Parlament l-a lăsat și Viorel Melnic, care a candidat independent. La fel și doi deputați din fracțiunea PDM au renunțat la funcțiile de deputat. Este vorba despre Otilia Drăguțanu și fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc.Oportunitati