Rata anuală a inflației poate trece de 8%. BNM ia măsuri pentru a tempera tendințele inflaționiste

shadow
Miercuri, 31.07.2019 17:14   1372
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze cu încă 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,5 la sută anual.

Este deja a doua deczie de majorare a ratei de bază în ultimele două luni, după ce pe 19 iunie 2019, BNM a mărit-o de la 6,5% la 7%.

Astfel, BNM continuă să promoveze măsuri de diminuare a presiunilor inflaționiste, în condițiile unei creșteri persistente a cererii agregate. Aceasta este determinată de sporirea ritmurilor de creștere a salariilor, pensiilor și a altor venituri ale populației din prima jumătate a anului 2019, precum și de creșterea creditelor de consum.

Potrivit prognozelor BNM, pe parcursul primelor două trimestre, cererea agregată se va diminua și, începând cu trimestrul II 2020, inflația va scădea.

Advertisement

Evoluția inflației este, de asemenea, influențată de majorarea prețurilor internaționale la produsele alimentare și a celor reglementate, precum și de politica stimulativă a ratelor dobânzilor la credite și depozite, care alimentează consumul.

Majorarea ratei de bază va contribui și la stabilizarea cursului valutar al monedei naționale, descurajând, totodată, intermedierea financiară în valută.

În aceeași ședință, s-a decis și majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,5 la sută anual. Aceeași mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 4,0 la sută până la 4,5 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menținută la nivelul actual de 42,5 la sută și, respectiv, de 17,0 la sută din baza de calcul.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu. Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 septembrie 2019.Oportunitati