Acuzații dure la adresa Băncii Naționale. Ar fi plătit cu banii din rezerve pentru o firmă din Cipru

shadow
Miercuri, 31.07.2019 08:34   1979
Banca Națională a Moldovei nu ar fi apărat în anul 2014 interesele Băncii de Economii, atunci când au fost repartizați banii din garanția de stat, ci a fost de partea companiei Insidown Ltd din Cipru, în spatele căreia ar fi stat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat afaceristul Veaceslav Platon în cadrul unui interviu pentru TV8.

Omul de afaceri, condamnat la 25 de ani închisoare, afirmă că în februarie 2014, când au fost blocate acțiunile sale și ale partenerilor săi la Victoriabank, ar fi început o luptă cu Vladimir Plahotniuc.

Ultmul i-ar fi propus acestuia să facă o tranzacție inversă și să-și ia înapoi toate activele pe care i le vânduse mai devreme, la finele anului 2011. Negocierile pe acest subiect le-ar fi purtat la telefon.

Jumătate de miliard de dolari pentru trei bănci

„În august sau în septembrie vine Ilan Șor la mine la Moscova și îmi propune să cumpere toate băncile: Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. I-am cerut jumătate de miliard de dolari. Nu el cumpăra. Era trimis de Plahotniuc. Partenerii mei nu au vrut să vândă. Mai târziu am făcut o tranzacție inversă doar pentru Victoriabank, pentru care Plahotniuc și Iaralov au dat acordul”, a povestit Platon în interviul pentru TV8.

Advertisement

Potrivit omului de afaceri, ulterior, i s-a propus ca Moldindconbank să ofere un credit interbancar de 20 milioane dolari Băncii de Economii pentru ca acești bani să fie folosiți pentru răscumpărarea pachetului de 39% de la Victoriabank.

În schimbul creditului interbancar Platon susține că ar fi cerut ca pachetul de 39% din acțiuni la Victoriabank, preluat de Insidown Ltd din Cipru, să fie depus ca gaj.

"Dacă nu întorceau creditul, noi aveam să luăm acțiunile băncii la jumătate de preț. Am fost mirați când BNM a propus să întoarcă creditul din rezervele sale”, afirmă Platon.

Banca Națională a întors creditul în locul offshorului?

Acesta mai spune că administrația Moldindconbank a fost telefonată de un adjunct al guvernatorului Băncii Naționale, care i-a cerut să încaseze banii înainte de termen.

„Aceste credite nu trebuiau să fie întoarse de BNM, pentru că era gajul. BNM știind că noi vrem gajul și nu o să cerem nimic de la BEM, singură ne-a plătit nouă creditul. Prin asta a cheltuit 20 milioane de dolari din banii statului ca noi să nu luăm acțiunile Victoriabank de la Insidown. BNM apăra interesele companiei, dar nu ale BEM-ului. Doar pe acest aspect Drăguțanu (Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM noiembrie 2009 - aprilie 2016 n.r.) poate fi trimis la închisoare”, susține Platon.

Totodată el este sigur de faptul că în spatele firmei Insidown Ltd stătea Vladimir Plahotniuc.

Menționăm că Insidown a cumpărat în noiembrie 2014, 39,2% de acțiuni ale Victoriabank și inițial ca beneficiar figura un medic român din Germania, iar ulterior un afacerist rus. În ianuarie 2018, pachetul de acțiuni deținut de Insidown a fost cumpărat de BERD și Banca Transilvania.Oportunitati