De la privatizare la naționalizare. Le Bridge este gata să întoarcă Tutun-CTC statului

shadow
Miercuri, 31.07.2019 08:26   3352
Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), a primit o scrisoare din partea companiei Le Bridge, care a privatizat Tutun-CTC, în care se menționează că proprietarul este gata sa accepte rezilierea contractului fără a înainta pretenții statului.

„Am primit o scrisoare din partea companiei care a privatizat Tutun-CTC, Le Bridge, chiar în data de 25 iulie, în care proprietarul anunță că este gata să accepte rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului - fără pretenții. Este o poziție bună dacă decide benevol să renunțe la acțiunile pe care le-a achiziționat. Am să încurajez colegii de la Guvern să răspundă. Noi, la fel, vom răspunde, să ne întâlnim și să decidem asupra modului în care acest contract poate fi reziliat”, a anunțat Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă.

Naționalizare după privatizare

Anunțul constituie o surpriză, în condițiile în care au trecut doar câteva luni de la privatizarea Tutun-CTC, altădată cel mai mare producător de țigări din Moldova.

Citiți și:

Guvernul a vândut și întreprinderea Tutun-CTC. Prețul mai mic de 10 milioane dolari

Amintim că la începutul acestui an, Agenția Proprietății Publice a vândut cota statului de circa 91% de la societatea Tutun-CTC la un preț de 167,7 milioane lei, adică mai mic de 10 milioane dolari.

Noul proprietar, compania Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri Franck Arif deține o rețea de magazine duty-free, o fabrică de înghețată și este unul dintre cei mai importanți distribuitori din Republica Moldova.  Administrația Le Bridge nu a oferit detalii la acest subiect.

Advertisement

În acest caz apare întrebarea logică: de ce a cumpărat fabrica de tutun, ca atât de rapid să o reintoarcă?

Poate că de vină este anunțul Comisiei de anchetă că ar putea publica Contractele de privatizare/concesionare ce stau la baza privatizărilor din ultimii ani, inclusiv a Tutun-CTC și astfel am putea afla că aceasta ar conține anumite clauze suspecte?

Tutun-CTC în derivă: De la o cotă de 50% la doar 5%

La mijloc ar putea fi și situația dificilă de pe piață țigaretelor, unde Tutun-CTC are o cotă mai mică de 5% (în timp ce 10 ani în urmă avea circa 50%), fiind depășit până și de fabrica de țigări din Orhei.

Totodată după noua majorare a accizelor și taxelor la țigări, în special la cele fără filtru, situația financiară a întreprinderii s-ar putea înrăutăți.

Mai este și un alt aspect. Noul proprietar al Tutun-CTC și-a asumat obligații care necesită un efort financiar substanțial și care ar putea fi greu de recuperat.

De la dezvoltarea și eficientizarea activității societății prin implementarea tehnologiilor și introducerea utilajelor performante, la păstrarea profilului de activitate și a mărcilor comerciale, și la menținerea numărului locurilor de muncă a personalului calificat etc.

Toate contractele de privatizare vor fi făcute publice

Cât despre publicarea integrală a tuturor contractelor de privatizare/concesionare ce stau la baza privatizărilor, Comisia de anchetă deocamdată nu a luat o decizie clară. Mai ales că aceasta ar putea să prejudicieze secretul comercial – o clauză specială în toate contractele analizate până acum și care poate genera litigii în instanțe.

„Am discutat dacă vom face publice contractele de concesionare și privatizare. E un subiect sensibil, fiindcă cei care le semnează au grijă la clauzele care prevăd confidențialitatea sau secretul comercial. Am solicitat opinia Ministerului Justiției și a unor avocați privați. Am decis să le facem publice, fiindcă e o materie de rezonanță pentru cetățeni”, a declarat Igor Munteanu.

Totodată, Președintele Comisiei a menționat, că până pe 5 septembrie 2019. consultanții selectați vor prezenta 3 rapoarte preliminare comisiei de ancheta ca până la începutul lunii octombrie să fie audiate în plenul Parlamentului.

Pe 19 iulie, deputații au instituit un moratoriu asupra proceselor de privatizare și au cerut Curții de Conturi auditarea privatizării Aeroportului Internațional Chișinău, a Băncii de Economii, a societății pe acțiuni Tutun-CTC și a întreprinderii Gările și Stațiile Auto.

Comisia de anchetă planifică să extindă lista de dosare cu privatizări prin includerea și altor obiective asupra cărora este interes din partea cetățenilor și astfel încât în a doua iterație să avem mai multe tipuri de obiective care să fie evaluate asupra legalității privatizărilor.Oportunitati