Platon despre Laundromat și alte scheme: În 200 de decizii de judecată nu am plătit taxa de stat

shadow
Marţi, 30.07.2019 08:04   2989
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, susține că miliardele de dolari transferate prin schema Laundromat, în perioada 2010-2014 din Rusia în Occident, prin intermediul sistemului judecătoresc din Moldova și Moldindconbank, a fost o retragere de capital și nu o spălare de bani murdari.

"Nu a fost vorba de o spălare de bani, ci de retragere de capital....Oameni care câștigau bani legal voiau să-i transfere peste hotare. Or, în Federația Rusă, chiar dacă este legal, băncile nu acceptă atât de ușor ca o persoană juridică să cumpere valută și s-o transfere peste hotare. Băncile îți pot închide până și conturile”, a declarat Platon în cadrul unui interviu acordat pentru postul TV8.

Eu niciodată nu am plătit taxa de stat pentru procesele de judecată!

Totodată, el a susținut că presa, experții și politicienii ar interpreta greșit aceste fapte, din cauza incompetenței. În plus Platon a afirmat că în afara deciziilor, emise de instanțe din Moldova, erau și alte metode de a scoate legal capitalul din Rusia.

„Erau o mulțime de alte de posibilități de evitare a plății taxei de stat (de 3% până în 2010 n.r.) și eu de fiecare dată am evitat-o. Fie era vorba de procedura de faliment, fie prezinți la instanța de judecată un document că nu ai pe cont bani și judecătorul te scutește de această taxă.

Advertisement

Eu am avut circa 200 de decizii în care nu am plătit această taxă din anul 2003", a recunoscut afaceristul.

Platon crede că în schema Laundromat i s-a întins o cursă

În același timp, fostul deputat a evitat să răspundă direct dacă el și fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, au făcut parte dintr-o grupare criminală internațională, așa cum susțin autoritățile rusești, care au intentat dosare penale pe numele celor doi.

Citiți și:

Miliardele din Laundromat ar fi ajuns și la Plahotniuc

Platon a spus că actualmente nu poate răspunde la această întrebare din punct de vedere juridic, ca să nu prejudicieze cumva dosarul surorii lui, care și-a recunoscut vina în participarea la „spălătoria rusească”.

„Această întrebare pentru mine este foarte dureroasă pentru că sora mea este închisă acum. Eu nu vreau să-i fac vreun rău. Trebuie să înțelegeți. Eu nu pot acum să vă povestesc totul cum s-a întâmplat”, a declarat afaceristul.

În plus Platon crede că în schema Laundromat i s-a întins o cursă, dar spune că nu poate dezvălui numele celor care i-au întins această cursă. „Eu voi dezvălui aceasta la sfârșitul urmăririi. Nu vreau să-i fac rău surorii mele”, a adăugat el.

Platon a mai declarat că în ceea ce-l privește, el însuși va iniția o cauză ca să-i fie înaintată acuzația de spălare a acestor bani.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017, la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de compania Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare.Oportunitati