În lista paradisurilor fiscale au nimerit Mongolia, Tunisia, Thailanda și alte state

shadow
Vineri, 26.07.2019 17:36   727
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a adăugat 16 jurisdicții în lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență adică au statut de paradis fiscal.

Lista a fost completată cu 16 jurisdicții: Botswana, Cabo Verde, Regatul Cambodgiei, Curaçao, Republica Ghana, Insulele Fiji, Insulele Labuan, Maldive, Sultanatul Oman, Samoa Americană, Regatul Maroc, Republica Populară Mongolia, Palau, Regatul Thailandei, Republica Tunisiană, Trinidad și Tobago.

Modificările au fost operate în baza unei analize a listelor elaborate în acest sens de Grupul de Acțiune Financiară Internațională (FATF), Uniunea Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Listele respective includ deja 85 de jurisdicții cu risc înalt și alte jurisdicții monitorizate, jurisdicțiile cu deficiențe în strategiile de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, la fel, lista țărilor off-shore necooperante și, respectiv, jurisdicțiile ce nu respectă standardele privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale.

Advertisement

Decizia BNM are drept scop neadmiterea achiziționării sau dobândirii fie directe, fie indirecte a deținerilor într-o bancă din Republica Moldova de către persoanele rezidente în jurisdicțiile ce nu implementează standardele internaționale de transparență, precum și neadmiterea înființării pe teritoriul Republicii Moldova a sucursalelor băncilor din jurisdicțiile respective.

De notat că în actuala listă figurează state precum Emiratele Arabe Unite, Gibraltar, Hong Kong, Malta sau Samoa, fapt ce nu împiedică Guvernul să ofere companiilor din aceste zone diverse facilități și contracte. Ba chiar însăși liderul democrat, deputatul Vladimir Plahotniuc deține acolo afaceri profitabile.

Potrivit unui indice publicat de Tax Justice Network (TJN), Elveția și Statele Unite sunt cei mai mari promotori ai secretului financiar.  Indicele clasifică țările pe baza nivelului de secret și a procentului de servicii financiare furnizate nerezidenților.

Citiți și:

Averea de milioane și noile afaceri ale lui Vlad Plahotniuc Oportunitati