Aeroportul Internațional Mărculești, adus în pragul falimentului

shadow
Joi, 25.07.2019 09:19   943
O comisie parlamentară de anchetă urmează să investigheze situația creată la Aeroportul Internațional Mărculești și informațiile despre la tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate și sustrageri de zeci de milioane de lei. În plus situația economică a întreprinderii este tot mai gravă.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului a spus în cadrul unei conferințe de presă că a aflat despre situația creată acolo din declarațiile lui Vladimir Maiduc, fost director interimar, timp de șase luni în 2018, al acestei întreprinderi de stat.

Scheme de trafic de arme, evaziune fisclă

Deputatul a amintit că, din 2008, Aeroportul Mărculești are stat de zonă economică liberă, aceasta însemnând scutiri de TVA, de accize, de taxe vamale și alte facilități fiscale. Până în august 2017, a fost în gestiunea Ministerului Apărării, după care a trecut în subordine Ministerului Economiei, fără o inventariere minuțioasă.

„Nu știm dacă a fost transmis Guvernului actul de predare/primire. În iulie 2018, Aeroportul a fost trecut în gestiunea Agenției de Proprietăți Publice, din nou fără acte de predare”, a declarat Chiril Moțpan.

Potrivit parlamentarului, începând cu anul 2013, conducerea Aeroportului a solicitat bani din buget, în sumă de două milioane de euro, pentru reparația și întreținerea celor șase aeronave din dotare, iar ultima reparație din 2017 a costat bugetul 800 de mii de euro.

„Din banii primiți de la stat, administrația Aeroportului transfera cam 50% către o firmă offshore”, a spus deputatul. Administratorul firmei este Sergiu Ciobanu, ex-director al Aeroportului.

„Schemele de delapidare a activelor Aeroportului țin de înstrăinarea la prețuri extrem de diminuate a pieselor de schimb și a agregatelor avia către firmele afiliate sau, dimpotrivă, organizarea achizițiilor extrem de costisitoare de la întreprinderea offshore, gestionată din umbră de același Ciobanu.

În perioada anilor 2012-2017, în urma unor datorii fictive, formale și neargumentate către firme gestionate din umbră, inclusiv din Federația Rusă, statului i-au fost aduse prejudicii în proporții de zeci de milioane de lei”, a mai menționat Chiril Moțpan.

Advertisement

Aeroportul Mărculești nu mai are nicio navă funcțională?

Parlamentarul a mai spus că Aeroportul Mărculești nu mai are nicio navă funcțională. Iar în 2018, în unul din depozitele întreprinderii au fost depistate loturi de armament militar și muniții, care nu se aflau la evidență. 

Săptămâna trecută, Vladimir Maiduc, fost director interimar al Aeroportului Mărculești și unul din foștii sponsori ai Partidului Democrat a anunțat în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație despre faptul că ar fi depistat că acolo se fac tranzacții ilegale cu armament, scheme de creare a datoriilor false, licitații trucate și sustrageri de piese de la aparatele de zbor.

Potrivit lui Maiduc, despre toate încălcările au fost sesizate procuratura și instituțiile din conducerea statului, dar cele câteva dosare penale pornite, în scurt timp au fost clasate.

Fostul director a declarat că de exemplu din cele șase avioane MIG-29 din dotarea armatei nu au mai rămas aproape nimic, ele fiind golite. „Am observat în mai multe rânduri că avioanele dispăreau de pe pistă, de fapt, erau băgate în depozitul unui rezident unde se scoteau cele mai importante piese. O piesă ar putea să coste și 500.000 de dolari. Din aceste avioane nu au mai rămas decât cabinele, iar piesele sunt vândute la negru”, a afirmat fostul director.

Maiduc susține că pentru că încercat să pună capăt acestor abuzuri a și fost demis în septembrie 2018. Este adevărat că aceasta s-a întâmplat după ce el a emis o dispoziție prin care interzicea aterizarea sau decolarea avioanelor sau altor aparate de zbor pe aeroport pe motiv că acesta s-ar afla în stare dezastruoasă și ar pune în pericol securitatea.

Pe de altă parte actualul director al Aeroportului Internațional Mărculești, Nicolae Clichici a infirmat cele anunțate de Maiduc.

Totuși faptul că pista era în stare gravă a fost constatat și de o inspecție a autorității aeronautice, după care s-a recurs la reparația pistei.

Veniturile au scăzut de 6 ori, iar pierderile au urcat la 20 milioane lei

Mai adăugăm că situația financiară a Aeroportului Internațional Mărculești este una gravă.

Anul trecut veniturile întreprinderii s-au prăbușit pur și și simplu, reducându-se de circa șase ori față de anii 2016-2017. Astfel dacă în 2016 veniturile au constituit circa 47 milioane lei, în 2017 - 40 de milioane, iar în 2018 - doar 7,4 milioane lei. 

Totodată dacă în anii 2016-2017 raporta profit de 1-2 milioane lei, în 2018 a avut pierderi de circa 20 milioane lei, fiind pe locul doi între întreprinderile de stat la acest capitol.

Un raport al Agenției Proprietății Publice relevă că la finele anului trecut Aeroportul Internațional Mărculești avea datorii curente de 65,4 milioane lei, din care 6,5 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Încercările fostului Guvern de a atrage investitori străini, inclusiv din SUA nu s-au soldat cu nimic, iar promisiunile că acesta va deveni un hub au fost uitate.Oportunitati