Aeroportul Internațional Mărculești, adus în pragul falimentului

shadow
Joi, 25.07.2019 09:19   2316
O comisie parlamentară de anchetă urmează să investigheze situația creată la Aeroportul Internațional Mărculești și informațiile despre la tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate și sustrageri de zeci de milioane de lei. În plus situația economică a întreprinderii este tot mai gravă.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului a spus în cadrul unei conferințe de presă că a aflat despre situația creată acolo din declarațiile lui Vladimir Maiduc, fost director interimar, timp de șase luni în 2018, al acestei întreprinderi de stat.

Scheme de trafic de arme, evaziune fisclă

Deputatul a amintit că, din 2008, Aeroportul Mărculești are stat de zonă economică liberă, aceasta însemnând scutiri de TVA, de accize, de taxe vamale și alte facilități fiscale. Până în august 2017, a fost în gestiunea Ministerului Apărării, după care a trecut în subordine Ministerului Economiei, fără o inventariere minuțioasă.

„Nu știm dacă a fost transmis Guvernului actul de predare/primire. În iulie 2018, Aeroportul a fost trecut în gestiunea Agenției de Proprietăți Publice, din nou fără acte de predare”, a declarat Chiril Moțpan.

Potrivit parlamentarului, începând cu anul 2013, conducerea Aeroportului a solicitat bani din buget, în sumă de două milioane de euro, pentru reparația și întreținerea celor șase aeronave din dotare, iar ultima reparație din 2017 a costat bugetul 800 de mii de euro.

„Din banii primiți de la stat, administrația Aeroportului transfera cam 50% către o firmă offshore”, a spus deputatul. Administratorul firmei este Sergiu Ciobanu, ex-director al Aeroportului.

„Schemele de delapidare a activelor Aeroportului țin de înstrăinarea la prețuri extrem de diminuate a pieselor de schimb și a agregatelor avia către firmele afiliate sau, dimpotrivă, organizarea achizițiilor extrem de costisitoare de la întreprinderea offshore, gestionată din umbră de același Ciobanu.

În perioada anilor 2012-2017, în urma unor datorii fictive, formale și neargumentate către firme gestionate din umbră, inclusiv din Federația Rusă, statului i-au fost aduse prejudicii în proporții de zeci de milioane de lei”, a mai menționat Chiril Moțpan.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Transport și turism   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati