Guvernul susține inițiativa deputaților de a prelungi patenta în comerț cu încă trei ani

shadow
Joi, 25.07.2019 07:53   1934
Guvernul a elaborat un aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător, votat deja în prima lectură în Parlament.

Este adevărat că deși declară susținerea acestuia, vine cu unele completări.

Guvernul Sandu, pe urmele Guvernului Filip

Astfel Guvernul propune ca articolul 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător să fie completat cu alineatul (13 ) cu următorul cuprins: „(13 ) Desfășurarea activităților menționate la pozițiile 1.1 și 1.2 din anexă se permite pînă în data de 31 decembrie 2022 numai pentru titularii de patentă care, la data de 31 decembrie 2019, vor deține patente pentru activitățile respective.”

Altfel spus după 31 decembrie 2019 nu vor fi eliberate alte patente, prevedere ce arată că Guvernul Maia Sandu merge exact pe urmele Guvernului Filip și a Parlamentului precedent și care nu au dus la o soluție definitivă.

Pozițiile respective se referă la comerțul cu amănuntul și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor.

Menționăm că datele fiscului arată că circa două treimi din patente sunt deținute anume de comercianți.

Guvernul susține că în cadrul următorului exercițiu de modificare a Codului fiscal, va efectua amendamente "ce vor contribui la simplificarea regimului fiscal al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), diminuînd astfel povara administrativă".

Referitor la articolul ce prevede data intrării în vigoare a acestor modificări la momentul publicării în Monitorul Oficial, așa cum au propus chiar deputații din Blocul ACUM, inclusiv liderii Maia Sandu și Andrei Năstase, aflați acum în Guvern, Executivul susține că în conformitate cu prevederile din Legea cu privire la actele normative, "actele normative intră în vigoare după o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la data indicată în textul actului normativ, care nu poate fi anterioară datei publicării".

Advertisement

Mai mult! Autorii avizului constată și "lipsa în nota informativă a unor argumente pertinente privind stabilirea datei intrării în vigoare la data publicării actului normativ".

O acțiune ce va stimula contrabanda și evaziunea fiscală

Amintim că săptămâna trecută Parlamentul a aprobat în prima lectură, două proiecte de lege ce vizează prelungirea termenului de desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător până pe 31 decembrie 2022.

Unul a fost propus de socialiști, iar altul de Blocul ACUM. Potrivit modificărilor legislative, activitățile în bază de patentă vor fi permise în cadrul piețelor comerciale, precum și în locurile autorizate de administrația publică locală.

Fostul premier Pavel Filip a propus chiar extinderea termenului până în 2024, pentru că subiectul ar putea fi politizat în 2022, când ar trebui să aibă loc alegeri parlamentare.

Intenția Guvernului și Parlamentului este criticată atât de experți, cât și de unele asociații de business, pentru că ea va stimula în continuare evaziunea fiscală și contrabanda. De exemplu două treimi din zahărul comercializat în piețe, în special de patentari este adus ilegal din Ucraina.

Asociația Investitorilor Străini a anunțat că susține desfășurarea activității de întreprinzător în baza utilizării patentei, nu și în cazul comerțului cu amănuntul și comerțului cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone.

Asociația atrage atenția că actualul sistem de patente afectează economia țării prin eschivarea de la achitarea impozitelor și a vânzărilor nedeclarate. Acest lucru încalcă principiile concurenței loiale, are un impact negativ asupra creșterii economice a țării, sănătății oamenilor, stimulează comerțul de pe piața nereglementată, contrabanda și evaziunea fiscală.

Numărul patentelor valabile s-a dublat în trei luni

În prezent, legislația prevede că activitățile în baza patentei de întreprinzător pot fi desfășurate până în 31 decembrie 2019.

Conform datelor Fiscului la 30 iunie 2019 erau 32.318 patente eliberate și  prelungite pentru toate genurile de activitate. Cifra este de două ori mai mare decât era pe 31 martie 2019 sau acum un an. Oportunitati